Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat behov av lärare i svenska för flyktingar

/
  • Det är ingen fara på taket. Antalet lärartjänster vid gymnasieskola och komvux i Edsbyn behöver öka. Man söker nu behöriga lärare som kan undervisa i svenska för flyktingar.

I dag läser 160 nyanlända Svenska för invandrare (SFI) och 60 får språkintroduktion i svenska i Ovanåkers kommun. Innan slutet av 2016 är prognosen 200 som läser SFI och mellan 80 och 100 som behöver språkintroduktion. Därför rekryteras nu nya språklärare för att möta det växande behovet, när flyktingströmmar ökar.

Annons

Språkintroduktion får även gruppen ensamkommande ungdomar.

Läs mer: Trycket ökar att ta emot ensamkommande

– Vi gör inga nedskärningar. Vi expanderar i stället, säger Christer Andersson som är verksamhetschef och rektor för Voxnadalens gymnasium och kommunala vuxenutbildningen.

I dag är det trångt i de lokaler, där SFI:n håller till. SFI och komvux ska så småningom också flytta.

– Vår önskan är att flytta SFI och komvux till Södra skolan, som ska renoveras. Det är vår idé på sikt, säger Christer Andersson.

Trots expansionen gör han bedömningen att man inte behöver äska, be om mer pengar för gymnasieskola, komvux, SFI och gymnasiesärskola hos budgetberedningen inför budgetåret 2016.

Läs mer: Socialutskottet besökte Aktivitetshuset

Budgeten kommer att vara i balans och nästa års budget hamnar inom den beslutade ramen. Gymnasium och komvux gör till och med ett plusresultat på 300 000 kronor 2015, enligt Christer Andersson.

Det finns flera skäl till varför budgetläget nu ser ljusare ut, än tidigare i år. Fler elever från andra kommuner än beräknat har sökt sig till Voxnadalens gymnasium, vilket ger en ökning av interkommunala ersättningar. Samtidigt minskade betalningen till andra kommuner, när några av kommunens egna elever vände hemåt.

När det gäller interkommunala avgifter brukar man räkna med 100 000 kronor per elev och år.

Eftersom det rör sig om tre elever som har vänt hemåt och tre elever ytterligare som har kommit från andra kommuner blir det minskade utgifter med cirka 150 000 kronor och ökade intäkter med 150 000 kronor under höstterminen 2015.

Man har också sagt upp en gymnasiesärskoleplats höstterminen 2015. Gymnasieskolan har också sparat pengar genom samläsning och kursanpassningar.

I dag räknar gymnasieskola, komvux och SFI närmare 70 anställda, alla är inte heltidare. Budgeten är satt till 70 miljoner. Någon fara för dessa tjänster är det alltså inte, utan skolan söker i dagsläget fler lärare.

Läs mer: Två tredjedelar av 16-åringarna i Ovanåker väljer att gå på det egna gymnasiet

Mer läsning

Annons