Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vargpar i Amungenreviret

/

Det ser ut som att ett nytt vargpar är på gång att etablera sig i Amungenreviret. Längre kvalitetssäkrade spårningar som länsstyrelsens spårare gjort tyder på att det är så. Nu tycks alltså ett nytt alfapar tagit vid i området efter det tidigare föräldraparet som sköts under årets licensjakt.

Annons

För att med säkerhet fastställa att det finns ett revirmarkerande alfapar ska länsstyrelsens personal enligt fastställda kriterier göra tre längre spårningar för att vara helt säkra. Två sådana spårningar på tre mil har genomförts och man har då funnit gott om revirmarkeringar.

- Jag kommer nog att börja med den tredje spårningen redan i morgon, säger Sone Persson som är naturbevakare vid länsstyrelsen.

Han är rätt övertygad om att det nu finns ett nytt alfapar i Amungenområdet. Han vill ändå invänta den tredje spårningen innan det kan fastslås definitivt.

De tre vargvalpar som blev kvar i reviret sedan deras föräldrar sköts under vargjakten klarade sig bra trots allt. Länsstyrelsen fick pengar från Naturvårdsverket för att göra förstärkta spårningsinsatser på vargvalparna. Vid dessa spårningar har man sett att de dödat både rådjur och småvilt.

- Vargvalparna gick tillsammans en bit in i februari för att sedan börja dela på sig. Nu är det den här tiden på året då de också kan ge sig i väg från reviren. Än är det en del vargar förutom det nya paret som springer i området, säger Sone Persson.

Mer läsning

Annons