Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt för säkerhet och hälsa

/
  • Många cyklade den nya gång- och cykelvägen tillsammans efter invigningen.
  • Jesper Granqvist fixar armgången utan minsta problem.
  • Christian Granqvist och Therese Styverts Törnberg höll i bandet som tekniska nämndens ordförande Mikael Jonsson fick klippa vid utegymmet.
  • Johan Ljung, förvaltningschef på samhällsbyggnadskontoret, testar ett av gymmets redskap.
  • Det nya utegymmet har ett tiotal redskap.
  • Personerna bakom utegymmet –  Mikael Jonsson, Christian Granqvist och Therese Styverts Törnberg – uppmanades så klart att själva testa redskapen, vilket gav lite olika resultat.

Det blev dubbla bandklippningar i Edsbyn på lördagen. Då invigdes det nya utegymmet och cykelvägen mellan Lillboskolan och Celsiusområdet. Två investeringar som ska öka säkerheten och förbättra såväl folkhälsa som miljö.

Annons

När skolbarn från Lillboskolan har haft aktiviteter på Celsiusområdet har de fått cykla eller gå dit i bilarnas. Men under sommaren har gatorna smalnats av och en gång- och cykelväg har byggts.

– Den har kostat tre miljoner kronor och det är regionen och kommunen som har betalat hälften var, säger tekniska nämndens ordförande Mikael Jonsson, som fick klippa banden under invigningarna.

Dessvärre har bygget av gång- och cykelvägen blivit försenat. Det saknas asfalt på en kortare sträcka och belysning, men inom tre veckor ska allt vara klart.

– Med den nya belysningen kommer energiförbrukningen att minska till en tredjedel, säger Mikael Jonsson.

Den nya gc-vägen har byggts främst för ökad trafiksäkerhet. Men det finns förhoppningar om att den även ska bidra till bättre miljö och folkhälsa.

– Nu kan man som förälder kanske låta barnen cykla i stället för att skjutsa dem, säger Mikael Jonsson.

Det nya utegymmet har kostat kommunen omkring 150 000 kronor. Det har ett tiotal olika redskap, men antalet övningar man kan göra där är många fler än så.

Läs också: Nytt utegym står färdigt i Edsbyn

Christian Granqvist från kommunens fritidsavdelning visar att det finns instruktioner på varje redskap för hur de kan användas. Dessutom finns det QR-koder som man kan scanna med sin smarta telefon och då får man se instruktionsfilmer på olika övningar för varje specifikt redskap.

Läs också: Det är inne att träna ute

Han framhåller att kommunen så småningom även ska bygga ett utegym i Alfta. Och Therese Styverts Törnberg från Edsbygympan, som varit med och valt ut redskapen till utegymmet, berättar att det är ett tredje utegym på gång i kommunen.

– Skidklubben ska bekosta ett enklare utegym i trä vid motionsspåren vid Kygelvallen. Det är jätteroligt. Jag vill att det ska bli mer rörelse i Edsbyn, säger hon.

Mer läsning

Annons