Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pelletsfabriken kör igång

/
  • Helsinge Pellets VD Gunnar Larsson och E.ON.s Mats Wallenborg samarbetar när det gäller den nya pelletsproduktionen.
  • Produktionschef Anders Wall visar den nya förpackningsmaskinen som har en kapacitet på 600-700 säckar per timme.
  • Eco Tre System från Slovakien har levererat de nya pelletspressarna. Glevicky Stevik och Jaroslav Peter finns på plats.
  • Steve Söderwall och Hans-Olov Embretsén vid operatörsdisken, varifrån allting styrs som torkar, kvarnar och pressar.

Helsinge Pellets AB har investerat 50 miljoner under det senaste året i sin fabriksanläggning i Edsbyn. Därmed kommer man även att nyanställa tre personer, var av två redan är på plats. Tanken är att modernisera tillverkningen av bränslepellets.

Annons

Ett drygt år har ombyggnaden och nybyggnad av fabriken i Edsbyn tagit. Denna vecka börjar produktionen så smått efter all tid av förberedelse och byggnadsarbeten.

– Vi har tryckt på startknappen och har nu börjat köra vår produktion. Vi kommer att provköra anläggningen under denna vecka, säger Helsinge Pellets VD Gunnar Larsson.

Det är företaget AVS från Slovakien som har tagit fram en helt ny form av pelletspress. Helsinge Pellets är därmed först ut i norra Europa med att tillverka den nya generationen pellets som är hårdare och som smular mindre.

I de två nya pelletspressarna kommer man att producera 60 000 ton pellets per år det motsvarar årsbehovet för 15 000 villor med pelletsuppvärmning.

Samtidigt som Helsinge Pellets har satsat på sin anläggning i Edsbyn har E.ON rustat och moderniserat sin bioeldade ångpanna. Spillvärmen återvinns sedan till Elektras fjärrvärmenät, som därmed kan utvidgas.

Mer läsning

Annons