Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sägs de fasta telefonerna upp på glesbygden

/
  • De flesta Skålsöbor hade sökt sig till mötet på Skålsjögården för att diskutera alternativa telelösningar när de nuvarande abonnemangen sägs upp.

Nu börjar teleoperatörer som Telia säga upp abonnemangen för den fasta telefonin i byar där de har få kunder. I stället erbjuds kunderna en mobil lösning som på sikt befaras bli dyrare och har en låg bredbandshastighet. I Skålsjön som är först ut i Ovanåkers kommun att drabbas av förändringen hölls på måndagskvällen ett möte arrangerat av kommunen och Helsinge Net AB i syfte att hitta alternativa lösningar.

Annons

Det råder oro bland de boende i Skålsjön eftersom de utan förvarning fått brev från Telia om att deras teleabonnemang slutar gälla i september då de inte längre kommer att kunna erbjuda ett telenät för fast telefoni. I sitt brev förklarar Telia att man är på gång med ett teknikskifte vad gäller den fasta telefonin. Den nya tekniksatsningen blir dock för dyr att genomföra i områden med få kunder varför man i stället erbjuder en mobil telefonlösning. TeliaSonera bolaget Skanova kommer nu därför att plocka bort kablar, ledningar och stolpar med mera.

Thomas Zetterqvist näringslivschef i kommunen och styrelseledamot i Helsinge Net skrädde inte orden när han hälsade välkommen.

- Ni har behandlats minst sagt för jävligt, sade han.

Han förklarade att syftet med mötet var att hitta bättre och alternativa lösningar än det som Telia nu erbjöd. Med sig hade han Anders Lantz från It-Hälsingland och Helsinge Net, Håkan Sundelin från landbygdsutveckling vid länsstyrelsen samt Maj Eklund och Karin Walén från socialförvaltningen. De senare med uppgift att berätta om trygghetslarm.

Helsinge Net har redan en fiberkabel för bredband dragen till själva Skålsjön, dock inte till husen .Ett alternativ som mötet ganska snart samlades kring var att Helsinge Net drar fiberkabel för telefoni och bredband ända fram till husen. Själva abonnemanget skulle bli billigare för kunderna i dagsläget. Däremot fodrar det en investering som kanske byborna måste hjälpa till med.

Mer läsning

Annons