Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste jägarna hjälpa till att göra vargen accepterad!

/
  • Nu börjar Naturvårdsverket arbetet med att få in nytt vargblod i den svenska vargstammen. Det ska bland annat ske genom att hjälpa invandrade östliga vargar ner till vargbygderna eller ytterst genom import.

Vargjakten blir kvar och frysningen av vargstammen på 210 individer fortsätter åtminstone en tid framåt. På sikt är det dock tänkt att vargstammen ska bli större. Det här sade bland annat miljöminister Andreas Carlgren vid en presskonferens på Rosenbad under torsdagen då han och Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren redogjorde för hur man från myndigheternas sida kommer att hantera vargstammen framöver.

Annons

Vid torsdagens presskonferens med miljöminister Andreas Carlgren och Naturvårdsverkets generaldirektör framgick att vargjakten är ett första steg för att skapa acceptans för de åtgärder som fodras att minska inaveln i den svenska vargstammen. Inaveln ska hejdas genom att 20 vargar av östligt ursprung under en femårsperiod ska införlivas i den svenska vargstammen, genom egen invandring eller i yttersta fall genom import.

Enligt Andreas Carlgren står den svenska vargpolitiken på tre ben: jakt, genetik och lokalt medbestämmande.

Vargjakten är tänkt att fortsätta, men det finns då villkor på att stammen genetiskt förbättras och att det finns en tillväxt. Vid presskonferensen framkom även att den svenska vargstammen på sikt är tänkt att vara större än de antal den tillsvidare är fryst vid.

I februari kommer nu Naturvårdsverket att starta upp förberedelsearbetet för hur det här arbetet med att införliva nya vargar i Sverige ska gå till.

En viktig roll för att förankra dessa nya vargtillskott lokalt får nu jägarorganisationerna som har kravet på sig att vargstammen måste förbättras genetiskt om de ska få ha vargjakten kvar. En bra utveckling av stammen kan också innebära en ökad tilldelning.

Mer läsning

Annons