Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda arrangörer på årets Volasdag

/
  • Isak Olsson Hagardsson och Melker Rotberger lär sig att tälja.
  • Runt 1860 var det vanligt att byka tvätt. Här prövar Lillemor Olsson och Siv Unosson på det tunga arbetet.

Många njöt i solen på årets Volasdag i Edsbyn, där dåtidens sysslor fick prövas på. Bland annat fick barnen tillverka sina egna leksaker.

Annons

När man går in genom grindarna till Mårtesgården känns det verkligen som att kliva in i en annan tid. Kvinnorna går runt i randiga kjolar, vita blusar och en sjal runt huvudet. Männen har väst over skjortan. Barnen springer runt barfota med flätor och typiska Emil i Lönneberga-mössor på huvudet.

Melker Rotberger, sex år, sitter bredvid sin kompis Isak Olsson Hagardsson och täljer sprättpinnar. En sprättpinne är en leksak som var populär längre tillbaka i tiden. Man hade en längre pinne, täljde till en mindre och sen gick leken ut på att försöka pricka en korg eller en tunna med den lilla pinnen, genom att skjuta iväg den från marken med den större.

- Det är kul att tälja och bra att kunna, säger Isak Olsson Hagardsson.

Längre ned, vid bäcken, står Siv Unosson och Lillemor Olsson och byker tvätt. Det innebär att man klappar ut smutsen ur den tvätt man hade med en träpinne.

- Vilket arbete det här är. Vilka kvinnor som fixade med det här förut, säger Lillemor Olsson.

Utöver täljning och bykning fanns djur på plats, det bakades bröd, kapades ved, målades och mycket mer. 1160 personer köpte biljett till årets Volasdag, vilket är över 300 fler jämfört med i fjol.

- Det känns jättebra. Det är mycket folk och stämningen är positiv, säger Elisabeth Eriksson, hembygdsföreningen.

Mer läsning

Annons