Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekad missbruksvård på annan ort

En kvinna i Ovanåkers kommun vill få missbruksvård i Heby. Men socialnämnden tycker att hjälpen på hemmaplan räcker. Kvinnan fick rätt i förvaltningsrätten, men nu överklagas domen.

Annons

Kvinnan missbrukar narkotika, men lider också av psykisk ohälsa, har anorexia och dricker perioder mycket alkohol. Tidigare inneliggande missbruksbehandlingar har inte fungerat eftersom hon då inte velat bli alkohol- och drogfri, vilket kvinnan uppger att hon nu vill.

Själv känner Ovanåkersbon att hon inte klarar av en 12-stegsbehandling, utan tror att behandlingshemmet i Heby är det som skulle fungera för henne. Här finns personal dygnet runt och behandlingsmetoderna som används är KBT, kognitiv psykoterapi och lösningsfokuserade samtal.

I januari i år fick kvinnan avslag från socialnämnden i Ovanåkers kommun på sin ansökan om att få göra en behandling i Heby. Socialnämnden tycker att hennes vårdbehov kan tillgodoses på hemmaplan genom avgiftning och medicinering i öppenvården, samtalskontakt inom psykiatrin och en planerad sysselsättning med dagliga rutiner.

En socialsekreterare i Ovanåkers kommun har varit i kontakt med ärendet, men vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Vi försöker utreda vad det är för behov personen har och det händer ganska ofta att vi köper behandlingar från privata behandlingshem.

Men alltså inte i det här fallet. Kvinnan överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten och menar att öppenvården som erbjuds henne i hemkommunen är otillräcklig. Kontakter med samtalsterapeut, beroendeterapeut kombinerat med Antabus och Sobril fungerar ett tag, men hon återfaller snabbt i missbruket. En anledning är att hon bor i ett mindre samhälle där hon tvingas träffar sina missbruksvänner varje dag.

Förvaltningsrätten i Falun ger kvinnan rätt till en behandling i Heby. Men socialnämnden i Ovanåker överklagar nu beslutet till kammarrätten i Sundsvall.

De anser fortfarande att kvinnan kan få den vård hon behöver på hemorten och yrkar på att kostnaderna för en behandling i Heby därför inte kan anses vara skäliga. De räknar med en dygnskostnad på 2 000 kronor per dygn och en behandlingstid kring tre månader.

Mer läsning

Annons