Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen som inspiration i Naragården

/

I Öratjärn – omkring tjugo minuters bilväg från centrala Edsbyn – har makarna Evelina och Dan Persson funnit sitt paradis. Här på Naragården trivs också hundar, katter, höns och kaniner samt alla vilda djur runt knuten.      

Annons

– Det är så skönt att komma hem. Här är lugnt och skönt och man kan pyssla för sig själv, säger Evelina Persson.

Just att pyssla är makarnas stora intresse. Evelina gillar inredning och helst återanvänder hon föremål som hon hittar i gårdens skrymslen och vrår. Med lite kärlek, fantasi och omtanke får de nytt liv i makarnas hem. Gamla bilfjädrar förvandlas till ljusstakar, rostiga krattor blir fina hängare och den gamla mjölksilen används till blommor.

– Jag får ofta höra att jag är den kvinnliga versionen av Ernst, säger Evelina och skrattar.

Naragården ligger intill Öratjärn, som också är namnet på orten. Det röda boningshuset är från 1920-talet och blev Dans hem för tio år sedan. För sex år sedan flyttade Evelina in. Naragården fick sitt namn efter att det fanns två stora gårdar i Öratjärn. Den ena gården heter Berbres och den andra gården fick heta Andragården, eller Naragården som det blev på dialekt.

– Jag letade länge efter en gård och när jag kom hit för första gången kändes det perfekt. Jag har ju aldrig bott så att jag kan ha med mig en varm pizza hem, det är så här jag vill bo, säger Dan.

Han berättar om svanfamiljen som bor vid tjärnen varje sommar, om vargspåren under äppelträden, om lodjursmötet vid postlådan och om björnen som passerade husknuten häromåret.

– Här är vi ett med naturen, säger han.

Naturen har också en tydlig inspiration på inredningen. Det är inrett med mycket naturmaterial och Evelina beskriver stilen som fantasifull med saker från skogen, sjöarna och fjällen. Det mesta av inredningen är grejer de hittat och gjort om. Köksbordet är en gammal ladugårdsdörr som vilar på ett underrede till en symaskin. Den vita kökshyllan är ny, men har fått en sliten look tack vare att Dan släpade den vitmålade plankan efter fyrhjulingen i gruset.

– Det är lite så vi jobbar. Evelina har uppslagen och någonstans där blir jag involverad och får idéer om hur de ska genomföras, säger Dan.

Vi går ut för att kolla till hönsen. I täten kommer tuppen Olle som går mot oss med bestämda steg. Dan ger honom lite limpa och vips kommer fler nyfikna hönor. Även gårdshunden Doris och katten Fillis letar bröd i gräset.

Det är inte svårt att förstå att Öratjärn är deras paradis.

Mer läsning

Annons