Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Håkan Juholt kom till Svabensverk

/
  • Trots att en riksdagspolitiker besökte Svabensverk valde Göran Hagman att inte gå.
  • I Svabensverk bor det 34, alternativt 35 personer. När Håkan Juholt kom på besök satt omkring 80 personer i bygdegården för att lyssna på sen socialdemokratiske politikern.
  • Håkan Juholt är ute på turné och har nu besökt över 400 orter, mestadels små samhällen som ofta hamnar i rampljusets skugga.
  • Dammen i centrala Svabensverk.
  • Lars-Peter Gesslin har bott i byn sedan 18 år.
  • Göran Hagman flyttade till Svabensverk för lugnet och vildmarken.
  • Birgitta Hallstener tycker att det fungerar bra att bo i Svabensverk, trots de långa avstånden, men avsaknaden av bussar oroar inför framtiden.
  • Ivar Ivares har tagit bilen från Röjeråsen, utanför Rättvik, för att lyssna på Håkan Juholt. Ivar har varit LO-medlem sedan 1953.
  • I källarvåningen på bygdegården säljs det kaffe och hembakta bullar. Lokalen är, i princip, fylld till sista plats.

Det här är berättelsen om dagen då en by mitt ute i ingenstans uppmärksammades för att den så sällan uppmärksammas.
Samtidigt är det historien om när Håkan Juholt besökte Svabensverk och om bussen som försvann.
– De mindre orterna, där passerar politiken ofta förbi, säger den tidigare Socialdemokratiske partiledaren.

Annons

Strax innan klockan 13.00 anländer Ivar Ivares till Svabensverk, en timme innan Håkan Juholt ska kliva upp på scenen.

Ivar har kört sin bil från Röjeråsen utanför Rättvik via Bingsjö och Lamborn för att nu stå och blicka ut över den isbelagda dammen mitt i byn.

På anslagstavlan intill kan man läsa om konstutställningar och om vilken tidpunkt man bör ställa sig vid hållplatsen för att hinna med bussen till Falun.

Det är söndagar som gäller.

Och missar man bussen, ja, då får man vänta till söndagen därpå innan nästa chans ges att lämna byn med buss.

Men på anslagstavlan finns även information om att Håkan Juholt, Socialdemokraternas förre ordförande, som efter en turbulent tid valde att avgå i januari 2012, ska hålla ett anförande i bygdegården.

Entrén är gratis och möjlighet att köpa kaffe och hembakta bullar ska finnas.

– Jag har varit LO-medlem sedan 1953 och självklart socialdemokrat i hela mitt liv. Jag har aldrig varit något annat än arbetare, förklarar Ivar alltmedan snålblåsten och disen trycker på från sjön.

Att Håkan Juholt dyker upp i just Svabensverk har han dock svårt att förstå.

– Jag tänker att hon som har bjudit hit honom kanske känner honom. Det här är ju sista utposten – åt alla håll.

Svabensverk – byn med 34, alternativt 35 bofasta. Uppgifterna spretar. Men klart är att det är långt till det mesta från Svabensverk.

45 kilometer till Alfta, drygt sex mil till Falun och vill man handla mat så är närmaste alternativen Bingsjö eller Enviken. Dit är det 15 respektive 30 kilometer.

Just avstånden, men också den minimala busstrafiken till och från Svabensverk, är något som ständigt återkommer i samtalen med byborna ska det visa sig.

Vi tackar Ivar Ivares för samtalet och beger oss mot bygdegården.

Mildvädret har gjort vägarna glashala och Maria Hällpetters-Bergström, initiativtagare till mötet med Håkan Juholt, har varit ute och sandat redan tidigt på förmiddagen.

Fortfarande är det dock en halvtimme kvar innan Juholt ska kliva upp på scenen.

Intill bygdegården ligger den gamla skolan.

I dag fungerar huset som bostad åt familjen Gesslin och i garaget i källaren hittar vi Lars-Peter tillsammans med grannen Göran Hagman.

I 18 år har Lars-Peter Gesslin och hans familj bott i Svabensverk.

Fruns föräldrar bor i närheten och det fällde avgörandet för att familjen skulle ta steget till den lilla byn på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland.

– Det fungerar och vi trivs bra här även om det är långt när man ska någonstans. Man åker inte bara iväg för att handla en liter mjölk, förklarar Lars-Peter.

Att han nu är på väg in på bygdegården för att lyssna på Håkan Juholt handlar inte om ett passionerat intresse för den socialdemokratiska politiken.

– Att han kommer hit är lite överraskande, men jag måste vara med och höra och det är kul att en riksdagspolitiker kommer hit, säger Lars-Peter och fortsätter:

– Man går för att stödja de som är med och organiserar det här. Är det någon teater så går jag på det också, det är intressant och det ger väldigt mycket att gå på saker som man annars aldrig skulle ha gått på.

Göran Hagman tänker däremot inte gå på Håkan Juholt.

I stället väljer han att stanna kvar i garaget.

Det har kommit vatten i bromstrumman på fyrhjulingen. Vattnet har frusit till is.

Göran kommer ursprungligen från Borlänge men flyttade till Svabensverk i samma veva som Lars-Peter.

– Det finns så mycket att göra här jämfört med i stan. Skoter, jakt, fiske och åka fyrhjuling. Du kan vandra upp på ett berg och titta på utsikten. Det är fantastiskt, säger Göran och fortsätter:

– Visst hade det varit kul att gå på Juholt, men jag har lite annat att göra. Dessutom tror jag inte vi löser världsproblemen här i dag.

Väl inne i bygdegården är det fullsatt och extra stolar får ställas fram.

När vi talade med Håkan Juholt veckan innan besöket visste han inte så mycket om byn och dess omgivningar.

Nu är han däremot påläst.

– Då kände jag bara till jazzfestivalen som jag tror höll på i över 20 år innan den lades ner för ett antal år sedan. Nu har jag läst på om bygdens historia, men också hur en så liten ort kan åstadkomma så pass mycket, svarar Håkan Juholt och fortsätter:

– Man har konstutställningar, man har kulturutställningar. Ett starkt kulturliv, det är djupt imponerande. Sedan är man förbannade över att busslinjen förändrades och att man inte längre kan ta bussen härifrån, men jag tror man kommer fortsätta kämpa för sin buss.

Dagen börjar gå mot sitt slut.

Birgitta Hallstener möter upp i den blekgula korridoren utanför rummet där Håkan Juholt talar.

Hon, precis som Lars-Peter och Göran, tillhör inte heller kategorin urinvånare från Svabensverk.

2008 lämnade hon och maken Stockholms skärgård där de bodde på en ö utan broförbindelse.

– Vi kunde inte bo kvar där då man var tvungen att åka båt hela tiden, berättar hon.

– Att det blev Svabensverk var bara en slump, fortsätter 75-åriga Birgitta.

– Sammanhållningen är fantastisk och så länge man kan köra bil fungerar det.

Men det var det där med bussarna.

– Du ska ju inte behöva ta in på hotell för att du åker och handlar.

Några timmar efter att Håkan Juholt har avslutat sitt föredrag ringer vi upp initiativtagaren Maria Hällpetters-Bergström.

– Nu pustar jag ut. Jag är väldigt glad. Glad att så många kom. Vi hade ställt fram 83 stolar, men fick bära fram sju till. Sedan var det ett par stolar som var tomma i ett hörn, säger hon.

Vi har gått runt i byn och pratat med folk. Ingen av dem vi träffat kommer ursprungligen från Svabensverk. Varför är det så?

– Jag är inte heller född här, men har hängt här på somrarna sedan jag var 20. Nu är de flesta hitflyttade.

Men varför?

– Varför... ja, jag tror... Det händer en massa roliga saker här. Naturen och vildmarken, många flyttar nog hit bara för det.

Bussarna verkar vara en het fråga?

– Ja, vi är så arga. Från Ovanåkers kommun finns en viljeinriktning att få till busslinjen igen, men Falu kommun måste också vara med på det. Det kanske inte blir världens mest lönsamma busslinje, men vi betalar faktiskt skatt även i Svabensverk. Dessutom finns det en mängd byar längs vägen, så det här handlar inte bara om en fråga för Svabensverk och oss 34 som bor här, säger Maria Hällpetters-Bergkvist.

Hur fick du hit Håkan Juholt, känner du honom?

– När han var partiledare så gjorde jag en intervju med honom för Hemmets Journal. Sedan var jag och lyssnade på honom när han talade i Falun på första maj. Därefter blev vi blev vänner på Facebook, berättar Maria och utvecklar:

– Jag frågade honom om hur man bokar honom och vad det kostar. Han svarade att "du gör som du gör nu, du frågar. Jag kostar ingenting för det har ni redan betalat genom skattsedeln. Jag har lön från riksdagen och kommer gärna" svarade han.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning