Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Naivt att tro att det inte bedrivs illegal jakt i vårt län"

/

På söndag visar SVT sin dokumentär Vargkriget som handlar om den organiserade illegala jakten på varg i Sverige. Reportaget beskriver ett nätverk av jägare som bedriver illegal jakt på varg i samtliga län där det finns varg. Så är det också med stor sannolikhet i Gävleborg.

Annons

När polisen i början av 2009 stängde ner den vargwebb som länsstyrelsen lagt ut på nätet där man kunde följa Galvenvargarnas rörelser i reviret var det på grund att okända människor omedelbart började följa vargarna i spåren. Lars-Erik Nordin som då ansvarade för jaktfrågor inom polisen i länet berättade då för tidningen att polisen sedan en tid bedrev spaning mot ett nätverk av jägare som bedrev illegal jakt på varg.

- Det rör inte alla revir men några av dem. Vi vet faktiskt en hel del och har bevis för vad som pågår, men det är förstås sekretessbelagt eftersom det fortfarande är på spaningsstadiet, sade Lars-Erik Nordin då.

Lars-Erik Nordin har sedan dess gått i pension, men hans efterträdare Hans-Olov Sundström kan bekräfta att den här spaningen fortfarande pågår från polisens sida.

- Det skedde en överlämnig av ärendet när Nordin slutade och vi kan väl säga att det pågår.

Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och bland annat ansvarig för frågor rörande illegal jakt tycker det vore naivt att tro att det inte förekommer i vårt län.

- Det är naivt att tro att vi inte har illegal jakt här i vårt län. Utifrån vårt arbete ser vi både händelser och tecken som kan tolkas som att den här verksamheten förekommer. Det vi ser informerar vi polisen om och vad de gör är upp till dem. Vår uppgift är inte att vara polis men vi har en skyldighet att rapportera till dem.

Journalisten Peter Andersson som tillsammans med Björn Markusson gjort dokumentären Vargkriget uppger för Radio Gävleborg att det rör sig om ett tiotal jägare i Gävleborg som är involverade i den illegala jakten.

Mer läsning

Annons