Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket arbete kvar efter översvämningen

/
  • Esbjörn Kjell, Edsbyns museum, och Elisabet Eriksson, ordförande i Ovanåkers hembygdsförening, blickar ut över Olof Johanssons ritningar, som skadades i översvämningen och nu ligger på tork inne på museet.
  • Göran Stenborg och Tage Bomark för en kamp mot tiden när de ska hinna rädda fram alla tusentals negativ som blivit blöta – innan de torkar och fastnar ihop med varandra eller med kuverten de förvaras i.
  • En liten bråkdel av alla negativ från Stig Elvéns samling ligger utspridda för att torkas.

Stig Elvéns negativsamling och Olof Johanssons ritningar fanns bland det som skadades när museets källare översvämmades i påskhelgen. Nu jobbar hembygdsföreningen intensivt för att rädda det som räddas kan.

– Vi vet inte ännu hur mycket som blivit förstört, säger Elisabet Eriksson.

Annons

Långbord står utställda i Edsbyns museum och över borden står Göran Stenborg och Tage Bomark lutade. Försiktigt plockar de ut ett efter ett av tusentals negativ ur sina kuvert och lägger dem för att torka, och ser noggrant till att de inte blandas ihop.

Stig Elvéns negativsamling stod i arkivet som översvämmades under påskhelgen och det är oklart hur mycket som går att rädda. En hel del måste anses som totalförstört, tror medlemmarna i Ovanåkers hembygdsförening.

– Det rör sig om kanske fem, tio tusen negativ. Mestadels passfotografier, skolklasser, konfirmandgrupper, företag och affärer, berättar Esbjörn Kjell.

En annan skatt som riskerar att gå förlorad är delar av byggmästaren Olof Johanssons ritningar. De ligger nu utspridda på tork över golvet på museet. En del har missfärgats av vattnet och på andra ser bläcket ut att ha runnit.

– De större ritningarna som låg i rullar förvarade vi högre upp, tack och lov, säger Elisabet Eriksson, ordförande i hembygdsföreningen.

Hon tror att det kommer att dröja innan man vet säkert hur mycket som förstörts av översvämningen.

Även nålfiltsmattorna inne på museet skadades och nu måste det saneras här med. Tills vidare håller museet stängt – och det är oklart när man kan öppna igen.

Mer läsning

Annons