Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museiflytten en öppen fråga

/
  • Inom Ovanåkers hembygdsförening ligger fokus på vad man kan göra av förslaget att flytta Edsbyns museum till bibliotekets nedervåning.
  • Den gamla lanthandeln är en del av Edsbyns museum som kan få svårt att få plats i biblioteket.
  • Ett alternativ skulle vara att bli kvar i de nuvarande lokalerna. Men styrelsen vill nu jobba för biblioteksalternativet.
  • Lim-Johans målningar ligger högt upp på prioriteringslistan vad man vill visa i ett nytt museum.

En flytt av Edsbyns museum är fortfarande en öppen fråga. I höstas dök förslaget upp att flytta verksamheten från de nuvarande lokalerna i Celsiusskolans källare till ena halvan av biblioteksbyggnaden.

Annons

En museigrupp med representanter från kommunen och hembygdsföreningen och fastighetsbolaget jobbar som bäst med frågan.

– Vi ska träffas igen den 29:e januari. Vi har sedan förra mötet jobbat var och en på varsitt håll. Vi inom hembygdsföreningar har tittat på hur vi ska lösa utställningsdelen och att hitta en lösning på arkivfrågan, säger Elisabeth Eriksson för Ovanåkers hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har även diskuterat vad det är man vill visa i de nya lokalerna, men den diskussionen är inte riktigt slutförd än. Men Lim-Johans tavlor ligger förstås först på listan.

Sammanlagt jobbar tre personer i Edsbyns museum och personalen har varit med i diskussionerna inom hembygdsföreningen, enligt Elisabeth Eriksson.

Bibliotekschef Inga-Lill Embretsen ingår också i arbetsgruppen.

– Vi inom personalen på biblioteket har pratat lite grand kring förutsättningarna som blir för oss att bara vara på övre plan i huset. Men de diskussionerna är vi inte riktigt klara med, säger Inga-Lill Embretsen.

Innan den 29:e ska personalen var klar med sina diskussioner och Inga-Lill Embretsen tar med sig personalens synpunkter till det mötet.

Den 29:e fortsätter så diskussionerna inom museigruppen utifrån vad var och en har kommit fram till. Det finns inget slutdatum, när museigruppen ska presentera sitt förslag.

Mer läsning

Annons