Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mossbodramat sommarutställning

/
  • BILDER: SVERIGES FÄNGELSEMUSEUMHit till kronobostället i Mossbo kom de tre männen, som slutade med att de två polismännen blev mördade. Det var i huset till vänster som skotten föll och där den misstänkta lönnkrogen skulle ligga.
  • Mossbodramat gav eko över hela Sverige och startade en debatt om dödsstraffet. Det fanns till och med vykort (bilden) med bilder på de inblandade och var dödsskjutningen skulle ha skett.
  • FOTO: KLAS-GÖRAN SANNERMANPer Johan dömdes till döden för anstiftan till mord och domen verkställdes av skarprättaren Dalman den 17 mars i Gävle. Bilden visar hur en skarprättarbila kunde se ut i slutet av 1800-talet och kommer från Sveriges fängelsemuseum.

Visst kan man göra en sommarutställning om något så makabert som ett dubbelmord. I Edsbyns bibliotek visas i sommar en intressant utställning om Mossbomorden som inträffade för snart 120 år sedan söder om Alfta och som gav eko över hela Sverige på den tiden.

Annons

– Visst förstår jag att det kan låta makabert. Det är också en fruktansvärt hemsk och tragisk historia för alla inblandade som rullas upp. Men skälet att vi ville ta upp Mossbodramat som hände 1 maj 1892 är att vi har fått originaldagboken från en av de som upplevde mordet på plats - Erik Wännström, säger Maude Nyberg Jonsson för Historiekällar´n (Migranternas hus) som numera finns i biblioteket.

Erik Wännström, som inte var polis, blev kallad att följa med kronolänsman Gawell och fjärdingsman Norén på ett rent rutinuppdrag. Man hade med sig en husrannsakan mot en misstänkt lönnkrog hemma hos Per Olsson i Mossbo.

Per Olsson och hans fru och fem barn kom ursprungligen från Dalarna och de slog sig ner i ett kronoboställe i Mossbo 1888. Misstankarna väcktes att de bedrev en lönnkrog.

Men tillslaget slutade med att Gawell sköts ihjäl av Per Olssons son Karl Erik, som uppviglats till detta av sin broder Per Johan. Norén blev så svårt skottskadad att han senare avled.

Mer läsning

Annons