Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbad och kränkt i jobbet

/
  • Som anställd vill man inte komma på kant med sin arbetsgivare. Därför är det många som låter udda vara jämnt. Men kommunen måste följa sin policy och stå fast vid den. Ingen ska i framtiden behöva bli behandlad som jag, konstaterar den kommunanställde som anmäler kommunen.

Ovanåkers kommun har tydliga riktlinjer och policy när det gäller både mobbing på arbetsplatsen och rehabilitering och arbetsanpassning. Men det är bara vackra ord som inte följs i praktiken, anser en anställd i kommunens tjänst och som nu gör en arbetsskadeanmälan efter att ha känt sig mobbad och kränkt under flera år.

Annons

– Jag vill få mitt ärende prövat. Det är så frustrerande att inte bli trodd av vare sig arbetsgivare eller fack. Jag tycker kommunen nu ska ta sitt ansvar och dom ska komma med en ursäkt. Jag är inte värd att bli behandlad så här. Jag skulle ha fått en omplaceringsutredning, men den har inte gjorts. Jag är även besviken på facket som inte har gjort vad det skulle, säger den anställde som har valt att vara anonym.

I kommunens policydokument för rehabilitering och arbetsanpassning står. "Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivare vidtar alla åtgärder som behövs för att människor inte ska drabbas av skada eller ohälsa."

Den anställdes problem med mobbing och utfrysning på jobbet började för många år sedan. Enligt den anställde var det ingen chef som då tog tag i problemen, utan de fick bara fortsätta. Det slutade med att den anställde blev långtidssjukskriven.

I vintras såg det ut att ha ordnat sig med ett projektjobb, men enligt den anställde fanns det inga pengar för att kunna fortsätta. Den anställde konstaterar att det inte verkar finnas något jobb, trots att tjänster går till andra sökanden. Den anställde tror sig inte vara ensam.

– De blir kränkta av sina chefer, orkar inte längre och blir sjukskrivna. Sedan har de ingen chans att komma tillbaka. De känner att de inte är värda någonting.

Kommunens personalchef Mona Persson säger att hon inte kan uttala sig i något enskilt fall. Det råder tystnadsplikt om enskilda ärenden. Men generellt gäller att chefen har ett ansvar att ta tag i problemet när någon känner sig mobbad och utfryst på sitt jobb.

– Det är svårt att uttala sig generellt vad som ska göras. Det finns ingen fix och färdig lösning, utan åtgärderna kan vara olika. Vi tar också hjälp av företagshälsovården som numera är Gävle Dala företagshälsa, säger Mona Persson.

Mer läsning

Annons