Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittjasvallen levande fäbod

/
  • Pelle är vallens flasklamm i sommar. Han blev övergiven av sin mamma, eftersom han hade fått en främmande doft som mamma inte ville kännas vid, berättar Frida Mittjas som gör sin andra sommar på Mittjasvallen.
  • Malva Tärnström och Jonatan Montelius, båda från Stockholm, kelade med kattungarna. Familjen har sommarstuga vid Grängen. De hann även äta våfflor.
  • Den som vill uppleva något av hur det var på en fäbod förr med olika djur kan åka till Mittjasvallen i Norsbo i sommar. Fjällkorna betar i sluttningen ner mot sjön Fullen.
  • För Thomas Eriksson från Bollnäs var det första gången han var till Mittjasvallen. Pappa Anton har varit där tidigare och tycker det är fint med allt det gamla.
  • Mittjasvallen ingår i Norsbo fäbodar, sammanlagt nio fäbodar. Vallen är från 1500-talet. Fäboddriften på Mittjasvallen upphörde 1945.
  • I sommar ser Berit Mittjas med döttrarna Hanna och Frida till att besökarna tas om hand. Vallen har 50 besökare per dag en bra sommar. Man har 2 500-3 000 besök på en hel säsong.
  • Det stora huset och stallet är byggda 1881. Här bodde fäbodjäntorna under sommaren och timmerkörare under vintertid.
  • Blommorna har slagit ut mot stöss-väggen.
  • Från vallen har man utsikt ner mot sjön Fullen.

Mittjasvallen i det vackra Norsbo, norr om Edsbyn tar i år emot besökare för åttonde året i rad. I storstugan busar fyra kattungar och det föräldralösa lammet Pelle kommer trippande efter Frida Mittjas ute på gårdstunet. Under helgen ordnades en fäboddag där med ett 10-tal hantverkare och närmare 60 besökare.

Annons

På måndag kväll den 5 juli är det så dags för kolbulleafton, då Staffan Iljegård och Gustav Mittjas kommer att grädda kolbullar på gårdstunet och förhoppningsvis dyker det även upp några spelmän.

Mittjasvallen drivs av Lars och Berit Mittjas i Roteberg med hjälp av döttrarna Hanna och Frida i serveringen i det gamla stösset. Messmöret och koosten som serveras på Ovanåkerssmörgåsen och glöhoppan (ett mjukt tunnbröd som gräddas i stekpanna) är egentillverkade.

I år finns det två tackor och sex lamm på vallen. Dessutom en fjällko och en kalv, fyra kattungar, två grisar, två kaniner, fyra hönor och en tupp. Mittjasvallens levande fäbod är öppen varje dag till och med den 15 augusti.

Den 12 juli kommer Nils-Erik Norell med dotter Annsofi till Mittjasvallen.

Mer läsning

Annons