Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje efter omplaceringar i hemtjänsten

På måndagen fick hemtjänstpersonalen i Edsbyn besked om att nio kollegor ska omplaceras. Redan i november ska de försvinna och skälen till omplaceringarna – allergier och att vissa saknar körkort – är konstiga, tycker personalen.
– Det kom som en chock, berättar en anställd.

Annons

Nu går det inte att jobba i hemtjänsten om du är allergisk eller saknar körkort. Det beskedet fick personalen på måndagen. Det innebär att nio medarbetare kommer att omplaceras från och med november.

– Det är som en smäll på käften för de drabbade. Vi hade hört rykten om att det här hade tagits upp förut, men vi hade aldrig trott att det skulle träda i kraft, berättar en anställd som var med vid informationen på måndagen.

De anställda tycker att skälen är märkliga.

– Vi har ett begränsat antal bilar och mycket personal. Dessutom bor många så nära att vi kan gå och cykla. Och i det här systemet vi jobbar med har det fungerat med allergier också.

De anställda kommer inte att sägas upp, utan placeras om.

– Vi har fått veta att de hamnar i resursenheten, de fortsätter ha scheman men får jobba där det behövs. Vi är många som är jätteledsna över det här.

Urban Sundström, verksamhetschef på omvårdnadsenheten, beskriver omorganisationen som ett projekt som hänger ihop med att ett nytt planeringssystem har köpts in.

– Allt bygger på att vi ska optimera planeringen både för brukare och personal, så att alla brukare ska få den tid de är beviljade. Vi ser att vi inte når fram dit i dag.

Det blir alltså svårare att planera om en del är allergiker eller saknar körkort?

– Ja, man blir lite begränsad. Uppdraget i hemtjänsten är allt från omvårdnad till städning och annat. Kan man inte jobba med uppdraget fullt ut blir det svårare att placera ut alla.

Får de tillbaka sina placeringar i hemtjänsten om sex månader när projektet avslutas?

– Det kan jag inte säga i dagsläget.

Mer läsning

Annons