Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskade skatteintäkter med 17 miljoner

Budgetförutsättningarna ser ytterst besvärliga ut för det närmaste året. Jämfört med budgeten som lades i höstas kommer skatteintäkterna för Ovanåkers kommun att minska med 17 miljoner i år, enligt den senaste prognosen.

Annons

Minskningen beror på att medelinkomsten sjunker i Sverige på grund av högre arbetslöshet, summan av tjänster och varor bruttonationalprodukten sjunker också och ger mindre intäkter för stat, landsting och kommun. Även jobbskatteavdraget spelar in.

Den siffran presenteras av kommunens ekonomichef Nils-Erik Nilsson, som deltog under måndagskvällens kommunfullmäktige i Edsbyn. Denna gång hade fullmäktige tillfälligt flyttat till Smyrnakyrkan.

Mycket av kvällen kom att upptas av information.

Nils-Erik Nilsson gick igenom den ekonomiska utvecklingen för årets fyra månader.

Under kvällen gav även Alfta-Edsbyns fastighets AB genom dess chef Arne Eding och styrelsens ordförande Ulf Odenmyr information om sin verksamhet. Förra året hade bolaget en omsättning på 108 miljoner.

Konjunkturkrisen har även drabbat Alfta-Edsbyns fastighets AB med ökat antal outhyrda lägenheter. För närvarande står 32 lägenheter tomma i Edsbyn och 51 lägenheter tomma i Alfta.

– Vi har sagt att kommer vi över 80 tomma lägenheter, som vi har gjort, så måste vi vidta åtgärder. Vi måste tänka framåt även om siffrorna just i dag inte är så oroande, sade Ulf Odenmyr under informationen.

Vd Thomas Zetterqvist för OKAB näringsliv AB informerade om OKAB. Till OKAB näringsliv hör dotterbolagen Alfta industricenter och OKAB fastigheter. All skötsel av fastigheterna sköts numera av Alfta-Edsbyns fastighets AB.

OKAB jobbar med näringslivsbefrämjande åtgärder, turism, landsbygdsutveckling, arbetsmarknad/ungdom och med att tillhandahålla industrilokaler genom dotterbolagen. Man har investerat cirka 80 miljoner i Alfta industricenter och det kommunala lånet på 23 miljoner till AICAB har amorterats ner till 15 miljoner.

Även Thomas Zetterqvist ägnade en del av tiden åt utmaningar för framtiden. Han konstaterade att framtidens åldersstruktur i kommunen är i obalans. Det finns 1 850 personer i kommunen som går i pension i år och inom de närmaste nio åren, men bara 400 som är på väg ut på arbetsmarknaden. Han pekade också på alla företagare som går i pension de närmaste åren.

Kommunfullmäktiges ordförande Nils Erik Falk delade även ut pris till vinnarna av Årets verksamhet inom kommunen, som detta år gick till Hedrosens gruppboende och Lillboskolan. Hedrosen har jobbat mycket med aktivering av sina pensionärer och Lillboskolan har en särskild hälsoprofil i sitt arbete för att motverka stillasittande och övervikt bland barn.

Mer läsning

Annons