Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mietek överlevde förintelsen

/
  • Många unga i dag låter sig lockas av nazisternas budskap. Men de ska inte låta sig lockas. De har ingen framtid. För vem vill anställa en nazist, säger Mietek Grocher, som reser runt i svenska skolor och berättar om sina fasansfulla upplevelser under andra världskriget.
  • Lärare Susanne Gzaiel-Claesson och Mietek Grocher hann samtala en stund mellan föreläsningen och gruppdiskussionerna ute i klassrummen.

Mietek Grocher är en överlevare. Han lyckades med en hårsmån undkomma en av andra världskrigets gaskamrar efter att ha levt som fånge i Warszawaghettot. Han klarade sig också genom nio koncentrationsläger innan han med Röda korsets hjälp kom till Sverige 1945.

Annons

– Jag överlevde. Hur det vet jag inte. Det kan jag inte säga. Det var en slump. Det var ett mirakel, sade Mietek Grocher, när han på tisdagen föreläste för niorna i Celsiusskolan i Edsbyn. Kvällen innan hade han berättat om sitt liv för en grupp föräldrar och andra vuxna.

Efter sin pension 1991 har Mietek vigt sitt liv åt att resa runt till skolor i landet och berätta för svenska ungdomar om sina fasansfulla upplevelser i nazisternas koncentrationsläger.

Det brukar vara alldeles tyst, när han håller sin två timmar långa föreläsning. Det är en berättelse om ondska och grymhet, men det är också en berättelse om hopp och mänsklig styrka mitt i all bedrövelse.

Mieteks pappa avstod sig egen matranson och svalt för att sonen skulle få tillräckligt med mat när Mietek hade drabbats av tyfus.

– Ni ska inte tro att det bara var sjuka och gamla människor som dog i nazisternas gaskamrar. Det var även många unga och friska människor som skickades dit. Detta för att det inte fanns plats för alla i lägren, sade Mietek Grocher.

Läs mer om Mietek Grocher i onsdagens Ljusnan.

 

Mer läsning

Annons