Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mias personliga pergola

/

När hundgården revs fick Mia Hedberg en idé – här skulle det passa med en pergola.

Annons

Syskonen Gustav, 3 år, och Tilde, 5 år, leker häst på tunet till hälsingegården i Runemo utanför Alfta. Solen börjar leta sig fram på gården och värmer det daggvåta gräset. Mia Hedberg kommer ut med kaffe och vi styr stegen mot den nybyggda pergolan.

– Jag ville ha någon form av uteplats som skulle passa på en hälsingegård. När jag rev hundgården som stod här fick jag idén att bygga en pergola, säger Mia.

Det var 2009 som Mias drömhus blev hennes. Som barn hade hon ofta lekt i hälsingegården och platsen låg henne varmt om hjärtat.

– Här är jag hemma, här kan jag koppla av. Jag jobbar som tågmästare och på jobbet är jag i många städer och träffar mycket folk. Då känns det skönt att få bo så här, säger Mia och pekar ut mot de röda boningshusen som ramas in av en lummig grönska.

Gruset och stenplattorna från hundgården fick ligga kvar. Runtomkring byggdes träpelare som fick sällskap av ett nät av armeringsjärn, där blommor växer och klättrar.

Förra sommaren önskade sig Mia ett plasttak i födelsedagspresent.

– Ja, en pergola ska egentligen inte ha tak, men jag är glad att jag valde lägga tak på halva. Det är ett bra skydd mot regnet, säger hon.

Inne i pergolan finns en soffa som Mia har snickrat av gamla lastpallar. Några avlagda odlingslådor målades svarta och med hjälp av en plywoodskiva blev det ett lagom högt bord.

– Jag köper saker på loppis och på auktioner och jag älskar att pyssla och göra om dem. Många saker har jag fått av familj och vänner också, som vet vad jag gillar.

På ena sidan av armeringsnätet har Mia hängt ishinkar i flera rader som används som ljuslyktor.

– Det är lite det som är min stil. Jag gillar det som är fint och det vill jag ha mycket av, det finns inget lagom för mig, säger hon och skrattar.

Gustav vill visa morötterna han odlat. Framför pergolan har Mia och barnen gjort en köksträdgård där de odlar squash, morötter och ärtor. Barnen skördar och smakar.

Pergolan är inte färdig och Mia tror inte att den kommer bli det heller. Hon vill se att den är levande och anpassas efter familjens behov. Just nu letar hon efter runda cementringar som barnen ha till att odla jordgubbar och smultron.

– Jag håller ögonen öppna och rätt vad det är så hittar jag det jag vill ha. Det är roligare att inte köpa nytt, är de gammalt och nött smälter de också in i husets själ, säger Mia Hedberg.

Mer läsning

Annons