Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melkers Matbuss lagade älgchili i Älvkarhed

/
  • Det var full aktivitet i köket vid gården Pallars i Älvkarhed när stjärnkocken Melker Andersson och elever från hotell- och restaurangprogrammet vid Torsbergsgymnasiet lagade en riktig höstmiddag.
  • Asterixpotatis från potatisodlaren Brorsson i Homna.
  • Lymla gött heter de här brödet som kommer från Lillemors bak i Söräng. Inte Lillemors kroppsliga bak förstås.
  • Melker Andersson bryner älgkött för 12 personer i en stor järngryta.
  • Melker Andersson kollar trattkantarellsoppan.
  • Melker Andersson instruerar sina assistenter Isabella Westergren och William Sundberg vad de ska göra.
  • Rotfrukter ska ligga i vatten ett tag för att bli spänstiga.
  • Den fina vedspisen i Pallars fick verkligen göra rätt för sig innan middagen var klar.

Stjärnkocken Melker Andersson har varit på höstturné i landskapet och lagat mat av lokala matvaror som hösten bjuder på. Under tisdagen återfanns han vid Pallars gård i Älvkarhed där han lagade en trerätters middag och där varmrätten var älgchili.

Annons

I köket på Pallars gård i Älvkarhed doftar det gott från puttrande grytor och kastruller på vedspisen. Det råder en febril aktivitet bland de närvarande som hackar, skalar och rör om i grytorna.

Det ska bli trattkantarellsoppa, älgchili och citronmuffins med blåbärsdrink berättar den längsta personen i rummet som är kocken Melker Andersson. För någon dag har han lämnat Stockholms restaurangvärld för att åka upp till Hälsingland och matinspirera och slå ett slag för lokalproducerade råvaror. Assistans i köket har han nu av de två eleverna vid hotell- och restaurangprogrammet vid Torberggymnasiet, Isabella Westergren och William Sundberg.

Melkers Matbuss är ett projekt som startade i våras på initiativ av kulturarbetaren Nina Östman och läraren vid hotell- och restaurangprogrammet Annica Tengvall. Projektet innebär att stjärnkocken Melker Andersson i ett samarbete med hotell- och restaurangprogrammet vid Torsbergsgymnasiet besöker landskapet under några dagar under de olika årstiderna. Vid det här och andra besök lagar han inte bara mat utan tillsammans med Nina Östman och Annica Tengvall besöker han olika lokala matproducenter.

Höstbesöket var inriktat på Ovanåker och under måndagen gjordes ett besök vid potatisodlaren med mera Sture Brorsson i Homna där man bjöds på kolbullar i det fria av värden.

- Kolbullen går absolut att utveckla, säger kocken Andersson som fick tillfälle att göra några efter eget recept.

- Getost, mynta och rårörda lingon. Kolbulletårta kallade Brorsson min anrättning. Man måste våga variera, säger Melker Andersson.

Den middag han och de två eleverna från Torsbergsgymnasiet jobbade på med i Pallars kök skulle avnjutas av tolv personer senare under dagen.

Älgköttet, högrev, hade Annica Tengval fått tag i av en granne berättar hon.

Älgköttet bryntes först i en gryta tillsamman med rökt sidfläsk. Vitlök, chili och enbär ingick i anrättningen. När köttet brynts tillsattes rött vin och svartvinbärsmust. Grytan skulle sedan stå och puttra en och en halv timme.

Till älgchilin serverades klyftad Asterixpotatis som kokats och rostats samt en sallad av rotfrukter.

- Ungefär 80 procent av de ingredienser som används i den här middagen är lokalt producerad. Resten är kravodlat men inte härifrån, berättar Annica Tengvall.

Projektet Melkers Matbuss finansieras av länsstyrelsen i Gävleborg och Bollnäs, Ovanåkers, Söderhamns och Ljusdals kommuner.

Mer läsning

Annons