Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med häst och vagn

/
  • Martin Mc Farlane från Melbourne i Australien passade på att köra en tur med hästen Ior tillsammans med Sture Brorsson före middagen i Voxnabruks herrgård. Under kvällen berättade sedan Anna-Lena Carlsson om Voxnabruks historia.
  • Sture Brorsson spåddes redan som nyfödd av sin far att bli en hästkarl. Sture åt som en häst, försökte gå som en häst och sov som en häst som liten, berättade hans mamma, enligt Sture själv.
  • Under några dagar besökte det här gänget Voxnabruk och Kringelgruvan under vd Folke Söderströms ledning. Några av deltagarna ska sedan utreda om Kringelgruvan är ett lämpligt investeringsobjekt.
  • Martin Mc Farlane fick först en kort instruktion av Sture Brorsson hur man sköter tömmarna innan de gav sig av. Det gäller att veta hur man får hästen att gå till vänster eller till höger.
  • Sture Brorsson och Ida Eriksson väntade på gästerna nedanför Voxnabruks herrgård. Sture har kört häst yrkesmässigt sedan han var 13 år, i hela 57 år. Han har kört med både plog och i skogen med häst.
  • Jag tycker det är underbart att köra häst och vagn. Det är en så skön och avslappnande känsla att komma där guppandes, säger Elin Ryösä, som är nu provanställd vid Kringelgruvan. Även Elin passade på att köra en tur tillsammans med Sture Brorsson.

Sture Brorsson lärde häromkvällen nybörjare från både Australien och Sverige att köra med häst och vagn. Detta skedde runt herrgården i Voxnabruk.

Annons

Sture lät spänna hästen Ior framför en speciell vagn med två hjul, en Tidaholmare från 1898. Sture beskriver den nätta vagnen som "vagnarnas Rolls-Royce".

Vd Folke Söderström för Kringelgruvan AB hade bjudit in gäster från Kanada och Australien, som skulle göra ett studiebesök till grafitgruvan, nordväst om Edsbyn dagen därpå. Men innan dess skulle det bli middag i Voxnabruks herrgård för att man i gruppen skulle kunna lära känna varandra.

Gruppen från Kanada är här för att se om gruvan är något de kan investera i. Folke Söderström tror på sin gruva, som man nu är på väg att väcka till liv.

– Gruvan är mycket intressant. Det är en av de få som är så nära att kunna startas. Infrastrukturen är klar, säger Folke Söderström.

Innan middagen fick gästerna möjlighet att köra med häst och vagn under Stures sakkunniga ledning.

Först ut att prova på var Martin Mc Farlane från Melbourne, Australien. Han är vd för moderbolaget Flinders resources, som äger Kringelgruvan AB.

– Det var toppen. Det är en fin tradition att kunna åka på detta sätt, särskilt här i Voxnabruk som har en egen historia när det gäller gruvdrift. Det gick bra att köra. Jag hade ju en förstklassig instruktör, säger Martin Mc Farlane.

Mer läsning

Annons