Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matts Sandström lämnar Ovanåker för Mora

/
  • Arbetet med herdaminnen (församlingars prästhistorik) är mitt sätt att koppla av. När jag jobbar med dem kan jag inte tänka på något annat, säger Matts Sandström som började med Voxnans kontrakt och snart kommer Ala kontrakts herdaminne, där han medverkar. Han håller nu på med Gästriklands östra kontrakt, det vill säga Gävle.
  • Jag tycker om att resa, särskilt till Italien. Jag har också lett studiecirklar i församlingen om resmål, som vi sedan rest till som Rom, Taizé och Tyskland i Luthers fotspår, säger Matts Sandström.

En omtyckt och uppskattad präst lämnar nu Alfta-Ovanåkers församling. Kyrkoherde Matts Sandström flyttar till Mora, där han tillträder som ny kyrkoherde den 1 oktober. När han blev kyrkoherde 1 juni 1998 för då Ovanåkers församling, 33 år gammal, var han Sveriges då yngste kyrkoherde och kontraktsprost.

Annons

Det var med både sorg och glädje i sinnet Matts Sandström i söndags avskedspredikade och avtackades i ett mycket välbesökt S:t Olofs kapell i Edsbyn. Han bryter också en tradition, som går ända tillbaka till 1893. Så länge har nämligen kyrkoherdarna i Ovanåker valt att stanna kvar ända tills de har gått i pension eller i några fall avlidit.

– Jag känner en stor tacksamhet att jag har fått följa människor under så många år, som jag har gjort. Det har varit enskilda möten i olika situationer och vid gudstjänster, säger Matts Sandström.

– Det jag kommer att sakna mest är alla människor, som jag har mött under alla de här åren. Den goda andan i församlingen kommer jag också att sakna.

Ett möte som värmde extra i hjärtat, var nyligen i samband med ett dop i Voxnabruk där en liten pojke konstaterade, att här kommer våran präst.

Det visade sig att Matts Sandström både hade döpt den lille killen och hans syster.

I andra familjer har han varit med om att döpa, konfirmera, viga och begrava.

Läs också: Ovanåkers kyrka renoveras

Matts Sandström har varit Ovanåker trogen sedan han i januari 1991 kom dit som nybliven präst. Ja, egentligen började det redan 1990 då han var med och ledde en konfirmandgrupp och höll i enstaka gudstjänster, när han fortfarande bodde i Uppsala.

Under en kort period 1997-1998 var han tjänstledig och jobbade då i Norberg två terminer, innan han blev kallad tillbaka när hans företrädare Bengt Sandström gick i pension.

Läs också: Två församlingar blev en

Han har trivts väldigt bra i Ovanåker. Men när kyrkoherdetjänsten i Mora blev ledig beslutade han sig för att söka den.

– Jag har kommit till ett stadium i livet, då jag behöver lite förnyelse. Och i Mora känner jag att jag mycket väl kan leva, säger Matts Sandström.

Det blir också spännande att byta stift, eftersom Mora församling ingår i Västerås stift. Den 25 oktober blir det välkomnande, tidigare kyrkoherdeinstallation, av Matts Sandström i Mora, där den nye biskopen deltar.

– Det finns stora likheter mellan Alfta-Ovanåker och Mora. Det är traditionsrika bygder med en stark hembygdskänsla, framåtanda och både ett rikt företagsliv och kulturliv. Församling och kommun är också samma sak. Mora församling har lika många präster, fem stycken, som Alfta-Ovanåker. En skillnad är att Mora är lite större, säger Matts Sandström.

Läs också: Bröt sig ut och bildade eget pastorat

Svenska kyrkan står inför många utmaningar. Lokalt kan han se tre stora utmaningar för framtiden.

För det första att få den yngre generationen att känna en samhörighet och hemvist i församlingen, för det andra att det ska kännas angeläget för människor att delta i gudstjänster och för det tredje att i det diakonala arbetet når rätt människor.

– Vilka grupper det är måste man hela tiden analysera, säger Matts Sandström.

Ensamhet bland äldre, den ökande andelen fattiga i samhället och flyktingar är exempel på det.

Mer läsning

Annons