Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårtensson hotar samarbete efter valet

Björn Mårtenssons framtida roll i kommunpolitiken är en känslig fråga för de partier som tidigare samarbetat med Centern i Ovanåker.

– Det känns inte rimligt att han kan komma tillbaka i en ledande position, säger Mikael Jonsson (M).

Annons

I samband med Centern i Ovanåkers årsmöte antogs ett uttalande: att en röst för Centern var en röst för allianssamverkan. Sedan dess har företrädare för partierna som samarbetade före Björn Mårtenssons rattfylla träffats. På de mötena har Björn Mårtenssons namn kommit upp. Exakt vad som sagts är oklart.

- Men det kan jag säga, han är inte till Centerns fördel, säger Kent Olsson, ordförande för Folkpartiet i Ovanåker.

Några konkreta förhandlingar om hur ett samarbete skulle se ut vid en valvinst för de tidigare allianspartierna har inte hållits. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna vill alla se valresultatet innan man går vidare.

Men att det kan bli svårt för Centern att lappa ihop samarbetet om man samtidigt vill ge Björn Mårtensson en ledande position i kommunen är tydligt.

- Jag kan inte tala för hela folkpartiet men själv skulle jag ha svårt att se Björn dyka upp på någon ledande position, säger Kent Olsson (FP).

På Folkpartiets nästa möte ska han ta upp frågan om hur partiet skulle ställa sig om Centern förde fram Björn Mårtensson som exempelvis ordförande för någon nämnd.

Enligt Mikael Jonsson (M) har frågan om Mårtensson varit uppe i partiet.

Kan du se honom som ordförande för någon nämnd?

- Nej, det kan jag inte, säger Mikael Jonsson.

Inte om de vill samarbete med er?

- Nej. Det förtroendet är försvunnet sedan länge.

Kristdemokraterna säger att man kommer att ta frågan till partiet först om det blir tal om ett samarbete efter valet.

Enligt Hans Jonsson (C), förstanamn på partiets lista och nuvarande kommunalråd, har Björn Mårtenssons ställning efter en valseger inte diskuterats inom partiet. Björn Mårtensson säger själv han kan tänka sig att ta ett uppdrag om han får frågan.

Han vill inte säga vad han skulle göra ifall tänkta samarbetspartier framförde ett krav på att han inte återkom i en ledande roll.

- Jag vill inte kommentera spekulationer om min del, säger han.

Mer läsning

Annons