Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårtensson får fortsatt stöd

Efter söndagskvällens möte med Centerpartiets fullmäktigegrupp i Ovanåker står det klart att kommunalrådet Björn Mårtensson har sina partikamraters stöd till att sitta kvar. Björn Mårtensson återvänder till sitt jobb på Ovanåkers kommun på måndag.

Annons

Efter ett drygt två timmar långt möte i Centerns partilokal i Alfta på söndag kväll framkom att ledamöterna i partiets fullmäktigegrupp och kretsstyrelse ger Björn Mårtensson sitt fulla stöd att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande och Ovanåkers kommunalråd.

Enligt Nils Erik Falk som är talesman för mötet var beslutet enhälligt.

Förra veckan hotade Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i kommunen att hoppa av det gemensamma allianssamarbetet med Centern om inte Björn Mårtensson lämnade sin post.

- Jag är mycket förvånad. Jag vet inte vem det här säger mest om, säger moderaten Mikael Jonsson när han hör utgången av söndagens möte.

De tre borgerliga partierna som vill få bort Björn Mårtensson har kallat till presskonferens under måndagen.

I ett uttalande från söndagens möte skriver Centerpartiet i Ovanåker.

"Ovanåkers kommun står inför stora utmaningar med anledning av en sviktande världskonjunktur. Medborgarna i Ovanåkers kommun skall kunna känna trygghet att deras politiska ledning har den kompetens och styrka som krävs för att hantera dessa oroliga tider. Därför är Centerpartiet öppet för ett fortsatt samarbete med allianspartierna".

Om de nu sätter sina planer i verket då?

- Vi vet inte vad de gör om de bara ställer sig bredvid eller vad, säger Nils Erik Falk.

Om dessa nu skulle göra gemensam sak med Socialdemokraterna och göra en fullmäktigefråga då?

- Så kan man inte göra enligt kommunallagen.

Enligt Nils Erik Falk återvänder Björn Mårtensson till sitt arbete på måndag och alla frågor som rör Centerpartiet lokalt hänvisas till honom.

De andra partierna anser bland annat det att ha ett kommunalråd som kör berusad är lika med att legitimera det här att köra berusad?

- Vi i partiet har redan från början klargjort att det här att köra berusad är fel. Det är mänskligt att fela och det är gudomligt att förlåta. Vi tycker att Björn har skött den situation han hamnat i jättebra.

Centern i Ovanåker gick bakåt mer än Centern i övrigt i valet till Europaparlamentet. Kan rattfylleriet ha spelat in?

- De vet jag inte. Visst gick vi tillbaka men vi är det störst av lokala Centerpartier i länet. En orsak kan ha varit att vi fick lov att lägga allt krut på det här varför valet för vår del blev lidande på grund av det.

Mer läsning

Annons