Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marita vid Voxnadalens gymnasium är nominerad till årets FN-lärare

/
  • Det är jättekul så klart. Det finns så många duktiga lärare runtom i FN-skolorna i Sverige. Det känns jätteroligt, säger Marita Jansson om nomineringen

Marita Jansson som är nominerad till att bli årets FN-lärare. Marita Jansson jobbar som språklärare vid Voxnadalens gymnasium i Edsbyn.

Annons

För att uppmärksamma arbetet vid landets FN-skolor har Svenska FN-förbundet skapat ett lärarpris. Elever, skolledning och kollegor på FN-skolor nominerar om de vill en lärare som med nyskapande projekt eller långsiktigt arbete verkar för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan.

Läs mer: Elever från Voxnadalens gymnasium ställer ut sina UF-företag

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det är jättekul så klart. Det finns så många duktiga lärare runtom i FN-skolorna i Sverige. Det känns jätteroligt!

Vad gör du som FN-lärare?

– Jag har min vanliga tjänst som språklärare. Jag undervisar i engelska, franska och svenska. Min uppgift som FN-lärare är att sprida kunskap om FN och om vad FN-gruppen gör. Inte alla vet att Voxnadalens gymnasium är en FN-skola. En annan uppgift är att hjälpa eleverna. Jag är också skolans kontaktperson till Svenska FN-förbundet och organiserar föreläsare till skolan.

Berätta om ditt FN-engagemang?

– Jag är engagerad via skolan och det är tack vare den jag har engagerat mig där. Jag har alltid varit engagerad i sådana frågor. Privat är jag medlem i Naturskyddsföreningen.

Läs mer: Martin Schibbye föreläste för elever vid Voxnadalens gymnasium

Vilka projekt är FN-gruppen vid skolan med i?

– Projekt flicka för flickors rätt till utbildning och andra rättigheter, Röj en mina som rör minor i gamla krigsområden, Skolmat och dess betydelse för att inhämta kunskap. Vår grupp organiserar musikcaféer, julmarknader där vi säljer saker, fika, har fiskedamm med mera, ibland deltar vi på andra marknader. Dessutom firar vi olika dagar som FN-dagen. Alla pengarna vi samlar in går oavkortat till någon av FN-förbundets kampanjer och nu senast skickade vi 3 800 till Syriens flyktingar men vi har skickat många gånger till förmån för flyktingarna och mycket pengar till de andra projekten från FN- förbundet.

Vilket är gruppens nästa projekt?

– Vi planerar för en natturnering, en femkamp i Celsiushallen i Edsbyn den 22 april. Femkampen är för lag och riktar sig till ungdomar. Vi kommer då att sälja fika. Pengarna vi får in från vår natturnering kommer att gå till UNHCR.

Läs mer: Många fullföljer sina studier vid Voxnadalens gymnasium

Mer läsning

Annons