Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sökte sig till vallokalerna i Ovanåker

/
  • Erika Thalén som röstade i Edsbyns bibliotek hade tagit med sig barnen Elias, 3 år, och Nora, 5 år. Innan det gick till vallokalen hade mamma Erika berättat om valet för sina barn.
  • Den en gång duktiga idrottaren Nisse Sköldmark, 91 år, lämnar sina röster till valförrättarna Jonas Frost och Stig Eklund vid vallokalen vid Edsbyns bibliotek.
  • Många förstagångsväljare noterades vid vallokalen vid Knåda skola. Martin Jonsson, 19 år, från Edsbyn och Erik Ladänges, 20 år, från Ovanåker var två av dem. Att de skulle rösta hade de aldrig tvekat på.
  • Valförrättaren Gun-Marie Davidsson går igenom förtidsröster vid vallokalen på Edsbyns bibliotek.
  • Severt Forsblom hade tagit sig nästan fyra mil från Karsbo, Öjung, till vallokalen i Knåda skola för att rösta.- Tidigare val har vi fått rösta i gamla skolan i Öjung, berättade han.
  • Även vid vallokalerna i Alfta var det gott om folk i rörelse som här vid Johannesgården.

Intresset för valet tycktes vara stort i Ovanåker. Redan tidigt på eftermiddagen i går hade några av de valdistrikt tidningen besökte fått in hälften av de röstberättigades röster. Att det i år var betydligt färre vallokaler än tidigare gjorde också att det stundtals var kö i vallokalerna.

Annons

Redan innan valdagen inleddes i går hade en tredjedel eller närapå 3 000 Ovanåkersbor förtidsröstat.

- Det är ju så lämpligt att kunna rösta samtidigt som är på affären och handlar, säger Sverker Nilsson som är valnämndes ordförande i Ovanåker.

En annan orsak till att så många utnyttjat möjligheten att förtidsrösta är att många valdistrikt och vallokaler försvunnit till årets val. I Ovanåker där det tidigare var tolv valdistrikt är det nu bara fem. Den tidigare möjligheten att rösta på vallokaler i exempelvis Voxna, Viksjöfors och Öjung är borta varför många nu i stället förtidsröstat med lantbrevbäraren. Ändå var det tydligen en och annan som tog sig en långtur på tio mil fram och åter från Lobonäs eller Svabensverk till Edsbyn eller Alfta för att få avge sin röst.

Vid Ovanåker västra valdistrikt som hade sin vallokal i Edsbyns bibliotek räknade man vid 13-tiden med att cirka 500 personer röstat samtidigt som man hade 575 förtidsröster. Valdistriktet har 1 929 röstberättigade.

- Vi har tidvis haft kö här, berättade Jonas Frost som är valdistriktets ordförande.

Som under tidigare år jobbar fem valförrättare på varje valdistrikt och det här valet får de därför många fler valsedlar att räkna.

- Men i år har vi fått sedelräknare som underlättar det jobbet, säger han.

Även vid Ovanåkers norra som höll till i Knåda skola var deltagandet likvärdigt tidigt på eftermiddagen.

- Vi har haft många förstagångsväljare vilket är roligt, berättade valdistriktets ordförande Bertil Höglund.

Även vid vallokalerna i Alfta var det mycket folk i rörelse.

Mer läsning

Annons