Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många medborgarförslag får nej

Sedan Ovanåkers nuvarande kommunfullmäktige samlades för första gången efter valet 2006 har 26 förslag från kommuninvånare tagits upp för beslut. Få av dem har lett till några konkreta åtgärder från kommunens håll.

Annons

Några parkeringsplatsskyltar, ett mandat för kommunfullmäktiges ordförande att gå med i den internationella föreningen Mayors for peace och förbättrad marknadsföring gällande uthyrning av kontorsplatser från det kommunala bolaget OKAB. Det är tre åtgärder som Ovanåkers kommun gjort efter att kommuninvånare själva lämnat in förslag på saker som borde göras.

Men många av de 26 förslag som lämnats in leder inte till något engagemang för kommunen. Förslag om skridskobana på Kyrktjärn, färdtjänsten, medborgarkontor i Alfta har avslagits. Ett förslag att kommunen skulle uttala sig positivt om ett kommunalt veto mot uranprospekteringen fick också nej av ett delat fullmäktige.

Hans Jonsson, kommunalråd, ser inte det som ett problem att många förslag inte går igenom.

- Nej. Det jag skulle uppfatta som ett problem var om medborgare kände att de inte var någon idé att lämna in förslag eftersom de avslås i alla fall, säger han.

Ett avslag på ett förslag behöver enligt honom inte heller betyda att det nödvändigtvis mynnar ut i intet.

- Även om det kan se ut som om det inte kommer någon direkt effekt av ett förslag så kan det komma upp i någon annan form längre fram och få ett likadant slutresultat som det föreslagna, säger Hans Jonsson.

En del förslag rör sådant som kommunen inte ansvarar för. Då kan kommunen inte göra särskilt mycket. Exempelvis handlade ett förslag om övergångsställen över Långgatan i Alfta, där dåvarande Vägverket var huvudman. I det fallet besvarade kommunen förslaget med att man skulle fortsätta föra diskussioner med Vägverket.

Mer läsning

Annons