Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månadens utställare: Ett skapande i samspel med urkraften

/

Månadens utställare i Kulturhusets reception är Ulrika Fagernäs från Alfta. Hennes skapande utgår från kontakten med henne själv, med urkraften hon känner i själen.

Annons

Redan som sjuåring sa Ulrika Fagernäs att när hon blev stor skulle hon jobba med att göra smycken. Som femtonåring fick hon sina tre första tänger av sina föräldrar, just för att lära sig silverhantverket lite smått. Nyfikenheten till att skapa ledde henne till olika skolor och utbildningar runt om i världen – och nu har hon arbetat som hantverkare i över 30 år.

– Jag inspireras av naturens krafter som hav och sten och när jag skapar blir det gärna av material av just stenar, silver, skinn, horn och läder, säger Ulrika Fagernäs.

När Ulrika fick förfrågan om att bli månadens utställare i Kulturhuset tackade hon först nej. Hon hade inte tid.

– Men mitt nej hade inte nått fram. Så nu är jag här och har fyllt tre montrar med smycken, keramik och amplar, säger hon och skrattar.

Ulrika är övertygad om att alla har ett inre väsen, en kärna som driver oss till att bli den vi är och ger oss utlopp för vår kreativitet:

– När jag skapar sätter jag mig ner i en fåtölj, tänder en cigg och dricker kaffe. Så tömmer jag hjärnan med alla intryck och sakta kommer lusten att skapa. Det är då det händer, min kreativitet vaknar och jag får skapa.

Sedan en tid tillbaka har Ulrika börjat få svårt att skapa. Nacken värker och ena ögat vill inte riktigt samarbeta.

– Jag tror att jag börjar slita ut mina sinnen. Det är en stor sorg, säger hon.

För att få utlopp för sin kreativitet har Ulrika och hennes sambo, författaren Peter F Nilsson, öppnat Butik Silvertassen på Långgatan i Alfta. Butiken säljer hantverk från Indien och Nepal samt mathantverk från Gotland.

– Mycket av mitt egna skapande får vila. Jag försöker se det här en mellantid och att jag nu har chans att hjälpa andra människor i andra delar av världen att leva på sitt hantverk.

Ulrika Fagernäs hantverk finns att beskåda under hela november.

Mer läsning

Annons