Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magiskt VM-brons till showkomiker från Viksjöfors

/

Showkomikern Håkan Berg, uppväxt i Viksjöfors, har tagit brons i magi-VM i italienska Rimini.

Annons

Framgångarna har duggat tätt för Håkan Berg den senaste tiden. I fjol blev han svensk mästare i magi, en titel han försvarade i våras. I år har han även vunnit nordiska mästerskapen.

Det färska VM-bronset är ett bevis på att Håkan Bergs humorfyllda magishow går hem även utanför Sveriges och Nordens gränser.

– Det är ganska stor skillnad på vad som fungerar i olika delar av världen, framför allt när det gäller humor, så det här värderar jag väldigt högt, säger Håkan Berg efter VM-bronset där hans framträdande bedömdes av en jury bestående av tio internationellt etablerade trollkarlar.

Även hos publiken, besående av tusentals trolleriintresserade människor från snart sagt hela världen, gick Håkan Bergs nummer hem.

– Publiken ska egentligen inte ha något med utgången att göra, men jag fick stående ovationer faktiskt och sånt kan nog färga juryns beslut lite. Men framför allt känns det så klart väldigt roligt att få en sådan direkt bekräftelse på det man just framfört.

Håkan Bergs VM-medalj bärgades i konkurrens med kring 150 tävlande från olika världsdelar.

Vad var nyckeln till framgång för din del?

– Jag har fått till en ganska bra akt tycker jag. Jag har kämpat på med min grej i många år, det har gett resultat i form av att jag har skapat en humor som har flera lager – och så är magidelen stark, dessutom. Jag tror att den kombinationen gör att min show kan uppskattas i olika kulturer och i olika världsdelar.

Du marknadsför dig själv som "showkomiker", är det inte dags att trycka mer på trolleribiten nu efter alla magiska framgångar?

– Showkomiker är mer unikt än trollkarl, jag är den enda i landet som gör den grejen. Showmässigt vill jag sträva efter att kunna bjuda på något som väldigt få kan. Jag vill göra något som känns "wow", med magin som en styrka som kan överraska. Men jag är sångare också och kan mycket väl tänka mig att satsa mer på musikbiten, att vara med i till exempel Melodifestivalen är inget som känns främmande för mig.

Vad väntar den närmaste tiden?

– Mitt mål har alltid varit att nå ut till en publik, att få visa upp det jag gör. Jag har kamperat ihop med pianisten Micke Svahn i över 20 år och vi har en show som är väldigt bra som vi vill nå ut med. Att hitta vägen till en egen föreställning har alltid varit målet för mig, det är lite därför jag ställer upp i tävlingar också. Det blir väldigt mycket lättare att få jobb när man kan visa meriter som borgar för att det är en show som ligger på en kvalitetsmässigt hög nivå. Så vi jobbar vidare med showen – och jag hoppas att kunna göra någon eller några föreställningar hemma i Edsbyn och Bollnäs under senhösten.

Mer läsning

Annons