Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningen på lokalproblemen dröjer

/
  • En lösning av lokalproblemen för förskoleklass och årskurserna upp till sexan vid Celsiusskolan i Edsbyn dröjer. Nu när frågan har växt att gälla hela Celsiusområdets framtid.

Celsiusskolans (F-6) framtid var en fråga som dök upp i valrörelsen i Ovanåkers kommun förra året. En väljare ställde genom vår satsning
"Kan du lova"
frågan om politikerna kunde lova en renovering av denna del av Celsiusskolan inom en snar framtid.

Annons

Ett år efter valet står politikerna inför fyra förslag, som inte bara omfattar förskoleklass och klasserna upp till årskurs sex utan hela Celsius-området. I de olika alternativen är det inte enbart en renovering som föreslås utan samtliga förslag föreslår en rivning av den del som F-6 har i dag.

– Vi ser ingen annan lösning. Arbetsförhållandena för elever och lärare är miserabla, som det är i dag, säger tekniska nämndens ordförande Mikael Jonsson (M).

Dessutom har Centerpartiet och Kristdemokraterna lämnat in ett eget förslag till barn- och utbildningsnämnden.

Läs också: Ett alternativt förslag från C och KD

Det mest radikala förslaget som omfattar hela Celsiusskolan, även årskurserna 7-9, är att man river alla nuvarande byggnader och bygger helt nytt. Trots att 1,9 miljoner har satsats på en upprustning av aulan och totalt 15,5 miljoner för ombyggnaden av Celsiusskolans kök.

Denna omfattande lösning är kostnadsberäknad till 200 miljoner. Förslaget kan kännas onödigt, eftersom gjorda investeringar i så fall skulle vara bortkastade.

Läs också: Den framtida kostnadskalkylen för Celsiusskolan

– Jag tycker ändå det är bra att vi ser vad även det dyraste och mest omfattande förslaget skulle kosta i förhållande till de andra, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

På nämndens begäran har även ett förslag plockats fram där kommunen river F-6-delen och bygger nytt på samma plats samt rustar 7-9-delen.

Ett annat förslag går ut på att kommunen behåller det rustade köket och aulan, men i övrigt river allt och bygger en ny F-9-skola. En sådan lösning skulle kosta 182 miljoner.

Ett fjärde förslag är att kommunen river F-6-delen och bygger om och till 7-9-delen, så även de yngre eleverna får plats där. En sådan lösning skulle kosta 160 miljoner.

Vilket förslag politikerna än väljer, så kommer dock en lösning på F-6-delens lokalproblem att dröja.

Läs också: Så blir framtidens Celsiusskola

Mer läsning

Annons