Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidman-jubileum i sommar

/
  • FOTO: STIG ELVÉNHans Lidman föddes i Sveg den 22 augusti 1910. Familjen flyttade dock till Edsbyn bara några år senare. Lidman var ordförande för Ovanåkers hembygdsförening i närmare 30 år och redaktör för årsboken Hälsingerunor i 10.
  • Hans Lidman-sällskapet jobbar med att rädda och bevara allt material som Hans Lidman lämnade efter sig.
  • I Edsbyns museum, som Lidman var en av initiativtagarna till, finns en fast utställning om honom. Göran Eriksson, Carina Isaksson, Elisabeth Eriksson, Leif Nordlöf och Hans Malmsten arbetar med Lidman-jubiléet i sommar.
  • FOTO: HANS LIDMANHans Lidmans bilder och texter är även tidsdokument från en tid som inte längre finns.
  • Göran Eriksson, Carina Isaksson, Elisabeth Eriksson, Leif Nordlöf och Hans Malmsten berättar att man tänker fira Hans Lidmans 100-årsdag i sommar.
  • Hans Lidmans skrivmaskin finns bevarad i Edsbyns museum.
  • FOTO: HANS LIDMANStig Elvén var en viktig samarbetspartner.
  • Hans Lidmans böcker står sig än i dag. Har man läst böckerna som ung kan man hitta nya dimensioner i dem, säger Hans Malmsten som är ordförande för Hans Lidman-sällskapet sedan åtta år tillbaka.
  • Hans Lidman skrev sammanlagt närmare 60 böcker i olika genrer.

I år skulle författaren och fotografen Hans Lidman (1910-1976) ha fyllt 100 år. Det ska firas. Firandet kommer att kulminera dels med en familjedag vid Mållångsboån (Lidmans Svartån) den 21 augusti, dels en jubileumsdag i Ovanåkers kyrka och invigningen av Hans Lidman-stenen i Öjeparken i Edsbyn den 22 augusti.

Annons

Den 13 juni öppnar en stor fotoutställning med Hans Lidmans bilder i Edsbyns museum och som sedan kommer att visas under hela sommaren. Hans Lidman hade ett gott samarbete med Edsby-fotografen Stig Elvén.

– Vi vill med detta jubileum få folk att komma ihåg Hans Lidmans författarskap. Vi är rädda att det kan komma att glömmas bort, säger ordförande för Hans Lidman-sällskapet Hans Malmsten.

– Jag tycker det är viktigt att på detta sätt uppmärksamma en kulturpersonlighet och en kulturgärning i vår bygd, säger hembygdsföreningens ordförande Elisabeth Eriksson.

Minnesstenen kommer att förses med en Hans Lidman-hatt och ett bokblad av brons. Gävleskulptören Katarina Jönsson jobbar med det.

Mer läsning

Annons