Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på varg i redan vinter

I fredags presenterade regeringen en rovdjurproposition som ska läggas fram för riksdagen den kommande veckan. Regeringen föreslår nu ett ökat regionalt och lokalt inflytande över rovdjursförvaltningen.

Annons

I propositionen föreslås också att tillväxten av vargstammen ska hejdas genom licensjakt med start redan i vinter och att vargstammens genetiska status ska stärkas genom eventuell inplantering som yttersta åtgärd. De här två förslagen i propositionen har redan mötts av protester.

Organisationer som Svenska naturskyddsföreningen, SNF, Svenska rovdjursföreningen, SRF, och Världsnaturfonden, WWF, är mycket kritiska till förslaget på licensjakt. Jägarnas organisationer däremot välkomnar förslaget. Svenska jägarförbundets ordförande Torsten Mörner är kritisk till förslaget om eventuell inplantering.

Även hos företrädare i Gävleborg följer man riksorganisationernas åsikter. Anders Ekholm som är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen är kritisk till förslaget om vargjakt.

- Andreas Carlgren går till 100 procent jägarnas ärenden liksom Åke Pettersson gjorde i den tidigare rovdjursutredningen. Jag tror den här frågan kommer att föras vidare till EU och då slå tillbaka mot jägarna.

Karl Evert Hellsén som ä länsordförande för Svenska jägareförbundet tycker å sin sida att propositionen är i rätt riktning.

- Ska man vara kritisk mot någonting är det väl förslaget att vargar ska kunna planteras in.

Propositionen föreslår också att lodjursstammen minskas till 1 250 individer.

Mer läsning

Annons