Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Nu åks det för fullt på Hämmen

/
  • Bakre raden från vänster: Charlotta Bergqvist, Dake Bergqvist, Camilla Dexius samt Mikael Dexius.   Främre raden: Amalia Bergqvist 10 år, Noel Dexius 7, samt Matteo Dexius 9 år.

Nu är det kanonis på Hämmen i Svabensverk.

Annons

Isen mäster cirka 25 centimeter och hela sjön är farbar. Utgår man från badplatsen i Svaben och åker ner till södra änden av sjön så blir det en tur på några mil.

Tack vare generös sponsring från företagare i Alfta/Edsbyn har vi kunnat köpa in arton par långfärdsskridskor, som vi lånar ut gratis till barn och ungdom. Vuxna får betala en peng.

Charlotta och Dake Bergqvist, som bor i Edsbyn, hade läst på Svabensverks Facebooksida att isen var bra. Och när de på söndagen fick besök av familjen Dexius från Täby så bestämde de sig för att prova.

– Årets bästa grej. Visserligen har det bara hunnit gå tre dagar, men det här blir svårslaget, säger Dake Bergqvist. Och Charlotta Bergqvist håller med:

– Vi kommer absolut tillbaka.

Isbanan drivs av Svabensverks Bygdeförening med stöd av Ovanåkers Kommun. All åkning sker på egen risk, betonar man i informationsbladet. Banan spolas inte, men plogas och provborras.

För Camilla Dexius var det första gången på långfärdsskridskor och hon upptäckte att hon borde ha haft kängor som var stadigare kring vristen.

– Nu blev det lite vingligt, säger hon.

Barnen var nöjda.

– Det var lite svårt i början, men sedan gick det bra. Det var jättekul. Och så har vi träffat en åsna som heter Putte. Honom ska jag få rida på i sommar, förklarar Amalia Bergqvist, som är tio år.

Att man kan låna skridskor gratis till barnen tycker alla är bra.

– Ett par långfärdsskridskor kostar dryga tusenlappen, och det är smart att prova på innan man bestämmer sig för att köpa egna till barnen, menar Dake Bergqvist.

Maria Bergström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons