Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Fransk filmhöst i Edsbyn

/
  • Per Godin, Inga-Lill Embretsen, Kaj Nirs, Susanne Bopparmark, Anna Nirs Westlund, Carl Bopparmark, och Tyko Bopparmark valde filmer till höstens biorepertoar.

Alla sanna cineaster har en klockarkärlek till fransk film. Det har filmföreningen i Edsbyn tagit fasta på inför höstens säsong.

Annons

Filmföreningen visar film under namnet Bio Kontrast på biografen Röda kvarn i Edsbyn. De visar film från hela världen. I våras visade de film från Iran, Palestina, England, Frankrike och Sverige. Föreningen bjöd elever på SFI, svenska för invandrare att besöka någon av säsongens filmer. Några få elever nappade på erbjudandet. Populärast i den gruppen besökare var den iranska och den engelska filmen. Kanske visar föreningen för smala filmer för den breda publiken – och för SFI-eleverna.

Ett syfte med föreningens verksamhet är att visa film som utgör ett alternativ till amerikansk action och amerikanska komedier med kända skådespelare. Under hösten är det alltså fransk film som gäller. Filmföreningen fortsätter initiativet att bjuda SFI-elever på sina filmer under hösten.

Knattefilm Populärast bland filmföreningens filmer är Knatte-filmerna. Det är film för de allra yngsta. Då ska filmerna vara lagom korta. 30 – 40 minuter är lagom för tre- och fyraåringar. Föräldrarna är naturligtvis med. Ljuset i salongen är inte helt nedsläckt. Filmerna visas dagtid mitt på lördagar för att passa in i familjens lördagsrutiner. För en del barn är det kanske det allra första biobesöket. Besöket och själva biosalongen blir en upplevelse i sig. Kanske de träffar de bästa kamraterna från förskolan inne på biografen. Det görs mycket Knatte-film i Sverige och det finns en lång svensk barnfilmstradition. Så det finns en hel del filmer att välja mellan. Under hösten visar föreningen tre knattefilmer.

På biorepertoaren i Sverige visas många fler franska filmer än vad filmföreningen hinner visa på sina torsdagsvisningar. Så det var en grannlaga uppgift att välja filmer. De som valde filmerna var Inga-Lill Embretsen, Kaj Nirs, Anna Nirs Westlund, Carl Bopparmark, Susanne Bopparmark och Per Godin.

Per Godin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons