Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Fornfynd 2 000 år äldre än man trott

/
  • Här står Joakim Wehlin vid montern med slädmeden i sällskap med ättlingar till Runns Erik Persson, dikesgrävaren som fann slädmeden. Fr.v. sonen Lars Persson, dottern Karin Stenberg, Joakim Wehlin och dotterdottern Pia Strandell Nilsson.
  • Den 5 500 år gamla slädmeden. Foto: Joakim Wehlin.

Slädmeden på Edsbyns Museum, som det är fråga om, har visat sig vara mycket äldre än man tidigare trott.

Annons

Fyndet av slädmeden gjordes 1936 vid en dikesgrävning för en vattenledning. Det var vid strandkanten av Västra Nyasen, som Runns Erik Persson hittade meden. Sjön Västra Nyasen ligger vid byn Åsen ungefär 4 km nordväst om Edsbyn.

Den daterades med den tidens gängse metod, pollenanalys, till en period då stenålder övergick i bronsålder 2 000 -1 500 f Kr. Men nu har den visat sig vara 1 500 till 2 000 år äldre, alltså från omkring 3 500 år f Kr

En dyrgrip

Så valde arkeologen och forskaren Joakim Wehlin från Dalarnas Museum i Falun att kalla den här slädmeden. Han håller på med ett forskningsprojekt om levnadsvillkor under två årtusenden närmast före Kristi födelse i Gävleborg och Dalarna samt Oppland och Hedmark fylke i Norge. I samband med det arbetet lät Joakim Wehlin undersöka medens ålder med kol-4-metoden, och han kom fram till att den var cirka 5 500 år gammal. Ett så gammalt träföremål från stenåldern, vilket det då är fråga om, är mycket unikt. Den visas på Edsbyns Museum, och efter den nya dateringen har den getts en mer framträdande plats.

Meden har varit i Ovanåkers Hembygdsförenings ägo från det att fyndet gjordes. Det är ett mycket unikt föremål, även om det finns tre ytterligare fynd i Sverige. Ett av dessa är förresten också från Hälsingland, från en plats nära Avasjön i Delsbo. Den meden sitter uppsatt på en vägg på Historiska Museet i Stockholm. I Finland finns många fler fynd av slädmedar än i Sverige, flera tiotal. Bara en del av dessa verkar vara åldersbestämda, men ett par har ungefär samma ålder som vår mede.

Joakim Wehlin på museet

På tisdagskvällen hade en stor skara åhörare samlats för att höra på Joakim Wehlin. Han berättade om kommunikation i Dalarna och Hälsingland under stenåldern. Han kunde då sätta in det här fyndet i ett sammanhang av dåtida transporter. Det här är naturligtvis tankar och idéer, som inte kan bevisas. Men fantasin kan komma igång hos var och en. I montern visas hur olika forskare har tänkt sig utformningen av en släde. Kanske drogs släden av hundar – ett dåtida hundspann.

Hans Lidman skrev i pingstnumret 14 maj 1937 en artikel i Ljusnan om Lappakojes. Den handlar i huvudsak om samisk bebyggelse vid Västra Nyasen. Men i den artikeln nämns även det då färska fyndet av slädmeden. Även Hans Lidmans artikel finns att tillgå på Edsbyns Museum.

Och Joakims utsago var alltså: den är en dyrgrip och inte bara ett unikt fynd.

Torbjörn Lang

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons