Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Berättarkväll på Edsbyns Museum

/
  • Elisabeth Eriksson, som är Hembygdsföreningens ordförande hälsar alla välkomna.

I tisdags arrangerade Ovanåkers Hembygdsförening en berättarkväll på Edsbyns Museum.

Annons

Temat för kvällen var berättelser från Långgatan. Detta med anledning av den fotoutställning, Långgatan genom tiderna, som just nu visas på museet. De 44 fotografierna från museets samlingar har med bravur bearbetats av Esbjörn Käll för att få fotografier av högsta klass för visning. Den äldsta bilden är från år 1900. Bland fotograferna märks Josef Johansson, Maria Engberg, Lim-Johan och framför allt Stig Elvén.

Eftersom Ovanåkers Hembygdsförening fyllde 100 år under 2015 har man ansträngt sig litet extra med utökad programverksamhet.

Stor publik

Och den här kvällen fick hela 75 personer i publiken sig till livs lite historier runt bilderna och framför allt affärer. Vissa har naturligtvis försvunnit men någon finns ännu kvar. Både kända historier runt affärerna presenterades, men givetvis kunde kvällens presentatörer berätta om andra händelser, som var okända för flertalet i publiken. De som berättade var för kvällen Bo Berbres, Calle Ringbo, Rolf Edeborg och Rune Kallberg. Många skratt kunde den här kvartetten locka fram hos publiken

Underhållare

Det blev litet sång också. En underhållare från 1950-talet, Arne Olsson från Lillbo, skrev då en visa om Långgatan. Från stationen och norrut hade han fångat inte bara husens karaktär utan även karaktären hos människorna i husen. Den här aftonen var det Christer Stenberg som med sin gitarr underhöll publiken bland annat med den gamla revyvisan. En lyckad kväll blev det och fika med ytterligare diskussioner förgyllde resten av kvällen för många.

Fotoutställningen om Långgatan pågår fram till och med 23 januari. De kommande månaderna kommer Hembygdsföreningen att presentera ytterligare berättar- eller föreläsningskvällar.

Torbjörn Lang

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons