Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Årsstämma i Lingbo med Hälsinglands hembygdsföreningar

/
  • Foto: Gun-Marie Swessar.
  • Det var mycket folk samlade i församlingshemmet i Lingbo när hembygdsrörelsen hade årsstämma. Foto: Gun-Marie Swessar.
  • Jan-Eric Berger, Trönö omvaldes till ordförande för hembygdsrörelsen i Hälsingland. (Stående). Lars Holger Röstlund, Bollnäs var sekreterare vid årsmötet och omvaldes också till sekreterare. Foto: Gun-Marie Swessar.

En levande hembygd öppen för alla! Lingbo hembygdsförening var värdar för årets stämma för Hälsinglands hembygdsföreningar.

Annons

Håkan Lingblom hälsade välkommen till bygden och bjöd själv på musik och sång under middagen.

Efter rundvandring i den vackra hembygdsgården och besök på en utställning samlades ombuden till årsmöte i församlingshemmet. Förhandlingarna leddes av Hälsingekretsens ordförande Jan-Eric Berger. Många val gjordes och dessutom diskuterades föreningarnas livaktiga verksamhet. Det konstaterades att sommaren var perfekt för föreningarna och många turister har besökt hembygdsgårdarna.

Järvsö hembygdsförening är den största i landskapet med cirka 1 000 medlemmar. Det finns 50 hembygdsföreningar i landskapet, som sammanlagt har cirka 1 200 medlemmar.

– Det är ju vi i hembygdsrörelsens som svarar för mängder av kulturaktiviteter runt om i landskapet, sa Jan-Eric Berger bland annat i sitt hälsningsanförande.

Hembygdsrörelsens vision diskuterades. Den lyder; En levande hembygd öppen för alla med följande tillägg: Vi ska värna kulturarvet över tid, vi. ska vara en välkomnande rörelse som möter människornas kulturarvsintresse, vi ska verka i lands- och stadsbygd och vi ska spela en aktiv roll för en hållbar samhällsutveckling.

Jan-Eric Berger, Trönö omvaldes till Hälsingekretsens ordförande och Karin Eriksson, Delsbo, omvaldes till kassör, Lars Holger Röstlund, Bollnäs och Örjan Tjärnström, Ilsbo blev föreningens båda sekreterare.

Stämman avslutades med högtid i kyrkan där prästen Christina Danielsson och kantor Gustaf Ödegård, medverkade. Den senare både med musik och sång.

Lars Holger Röstlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons