Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarveteraner rycker in när behovet av svenskundervisning är stort

/
  • Rosemarie Alfredsson går här igenom svenska ord på olika klädesplagg tillsammans och Issam Jamous från Syrien och Abdlkeder Mahamed från Eritrea. Båda tycker det är bra och viktigt att på detta sätt få lära sig svenska.
  • Deltagarna lyssnar uppmärksamt, när Anita Wallin inleder dagens lektion som bland annat handlar om hårda och mjuka vokaler.
  • Anita Wallin har jobbat som lärare i drygt 40 år. Hon har jobbat med elever i alla klasser i grundskolan och även på gymnasiet och kommunala vuxenutbildningen. Svenskundervisning för invandrare slår allt i lärarväg, anser hon.
  • Jag, du, vi och ni, han, hon och de är exempel på personliga pronomen som Anita Wallin gick igenom med kursdeltagarna.

De skulle båda kunna njuta av en lugn och skön pensionärstillvaro. Lärarveteranerna Rosemarie Alfredsson och Anita Wallin i Alfta väljer dock att återvända till sitt gamla yrke och som frivilliga undervisa asylsökande flyktingar i svenska. De fyller därmed ett stort behov.

Annons

– Jag har ju varit lärare i 40 år. Och när jag slutade, så kände jag att jag ville komma ut bland folk och göra någonting som känns viktigt och som det finns behov av. Och det här med svenskundervisning för flyktingar är det ett stort behov av nu, säger Rosemarie Alfredsson.

– Det är ett tacksamt jobb. Jag har aldrig upplevt lärarjobbet, så tacksamt som det här. Jag har jobbat med Svenska för invandrare (SFI) förut, så jag vet att det är så. Det här är otroligt vetgiriga människor. De suger i sig allting. De vill ha mer kunskap. Helst skulle de vilja stanna kvar, när det är dags att gå hem och äta lunch på Alfta Quren, säger Anita Wallin.

Läs mer: Flyktingläget i Ovanåkers kommun

Studieförbunden har fått öronmärkta pengar från regeringen för att fylla behovet av svenskundervisning för asylsökande flyktingar. Centrumkyrkan i Alfta står i detta fall för lokaler och Bilda för studiematerial.

Det är Folkbildningsrådet som har fått uppgiften att fördela 30 miljoner till studieförbunden under 2015. Studieförbunden ska sedan kunna anordna aktiviteter för att stärka kunskapen om det svenska samhället och svenska språket redan under asyltiden.

Läs mer: Centrumkyrkan i Alfta jubilerar

Det är en väldigt kort utbildning varje deltagare får i Alfta. Det rör sig om en kurs på sammanlagt tolv timmar.

– Vi har en bok som heter Ordbanken. Sedan gör vi även eget material. Vi spelar också spel. Vi pratar väldigt mycket för att de ska höra hur svenskan låter. De ska kunna säga saker på svenska och de ska förstå och de ska kunna svara, säger Rosemarie Alfredsson.

Den här gången tar hon bland annat upp vad olika klädesplagg heter.

Abdlkeder Mahamed från Eritrea och Issam Jamous från Syrien är med i undervisningen för andra gången. De kan säga "jag heter" och "jag bor i", när Rosemarie repeterar några av de svenska fraser de lärde sig första gången. Båda tycker det är bra och viktigt att på detta sätt få lära sig svenska.

Många tycker att svenska är ett viktigt verktyg för människor på flykt och som söker asyl eller har fått asyl att komma in i det svenska samhället. Andra menar att betydelsen är överdriven. Hur ser Rosemarie och Anita på det?

– Jo, naturligtvis är språket framförallt ett verktyg i samhället. Men många av de högutbildade akademikerna har engelskan nästan som ett hemspråk. De skulle mycket väl kunna komma in i arbetslivet med hjälp av engelskan. Det är väldigt onödigt att de tappar kompetens med den här väntan som de har i Sverige på att bli färdiga med svenskan. I vissa fall skulle man kunna gå en genväg, säger Anita.

– Det är både och. Det är väldigt viktigt med kunskaper i svenska för att det inte ska bli en massa missförstånd ute i arbetslivet. Samtidigt så om de kan bra engelska, har bra yrken och mycket yrkeserfarenhet, så skulle de kunna göra en hel del saker här utan att kunna bra svenska. Bara de kan lite grand. Men naturligtvis är det många yrken där det behövs god svenska också, säger Rosemarie.

Läs mer: Ett helt samhälle skapas på Alfta Quren

Mer läsning