Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Avslag på ansökan om skyddsjakt av varg i Edsbyn

Under vintern har en ensam vargtik flera gånger varit synlig strax söder om Edsbyn. Så sent som för en månad sedan attackerade vargen också en älgkalv i nära anslutning till bebyggelse i Knåda utanför Edsbyn.

Annons

En ansökan om skyddsjakt lämnades strax därefter in till Länsstyrelsen Gävleborg, men den har länsstyrelsen nu avslagit. Man motiverar avslaget med att det inte finns tillräckliga uppgifter för att säkerställa att vargen eller vargarna i området skulle vara särskilt närgångna.

Läs även: Varg rev älgkalv nära bebyggelse i Knåda

Ansökan lämnades in av en jaktledare i området som, utifrån att det finns mycket älg och rådjur i området, oroar sig för liknande skador framöver. Han framför också att det finns skola, motionsspår, skidspår i området och att skolklasser och allmänhet vistas där dagligen.

I februari avslogs två skyddsjaktsansökningar som gällde Sjösvedenreviret. Två av de skador som angavs då, en attackerad fårbesättning i Grängsbo och en angripen hund i Älvkarehed, ligger inte långt från Knåda. Men länsstyrelsen konstaterar att man inte kan säkerställa att det i de tidigare fallen rör sig om samma varg som den som angrep älgkalven i Knåda.

Läs även: Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg i Sjösvedenreviret

Läs även: Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid

Mer läsning

Annons