Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare anmäls för missad cancer

En kvinna i Edsbyn anmäler en läkare på Gävle sjukhus till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att vid röntgen ha missat spridd cancer, och en liter vätska i lungan som enligt anmälan ofta tyder på en allvarlig sjukdom. Cancern upptäcktes en och en halv vecka senare vid skiktröntgen i Bollnäs.

Annons

En kvinna i Edsbyn anmäler nu en läkare vid bröstmottagningen/kirurgen vid Gävle sjukhus för att han trots röntgen missat att hon hade spridd cancer. Kvinnan hade opererats för bröstcancer i mitten av 2009 varpå ena bröstet opererats bort. Kvinnan hade efter operationen inte fått någon efterbehandling för sin cancer. I oktober upplevde kvinnan samma smärtor i det andra bröstet och när smärtan spred sig till bröstbenet tog hon kontakt med bröstmottagningen i Gävle då hon befarade att cancern spridit sig. I väntan på undersökning fick hon också problem med sin höft och andningen.

Den anmälande kvinnan upplever att läkaren hade en attityd redan före undersökningen att hennes oro var obefogad. Knölar hon upptäckt på den sida på kroppen där hon fått sitt bröst bortopererat kände han inte på och den hälsodeklaration kvinnan fyllt i före undersökningen Han tyckte heller inte att hon behövde ta en ny mammografi eftersom han inte kunde känna några knölar i det bröst hon hade kvar. Däremot fick kvinnan göra en röntgen på bröstkorg och lungor.

När läkaren sedan tittade på röntgenbilderna kunde han inte hitta någonting som hade med bröstcancer att göra. Han hänvisade kvinnan att uppsöka hälsocentralen för sina problem.

En läkare på hälsocentralen i Edsbyn fattade dock misstankar om cancer trots Gävleläkarens uttalande. Edsbyläkaren skickade kvinnan på skiktröntgen till Bollnäs och då upptäcktes att hon hade metastaser på flera ställen i skelettet samt levern. Av kvinnans bröstben fanns inte mycket kvar. Det visade sig sedan vara en positiv bröstcancer som kvinnan nu får behandling för.

Mer läsning

Annons