Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor i toppen

/
  • Även kvinnor som har makt kan använda sig av härskartekniker, även om det inte är precis samma som män. Det är kanske inte lika tydligt och påtagligt som när män säger; Lilla du till kvinnor, säger Jennie Forsblom och Yoomi Renström.

För första gången finns två kvinnor i den absoluta politiska toppen i Ovanåkers kommun. Yoomi Renström (S) som kommunalråd och Jennie Forsblom (KD) som nytt oppositionsråd.

Annons

Kommunen har visserligen haft både ett kvinnligt kommunalråd och kvinnliga oppositionsråd tidigare. Men de har aldrig verkat samtidigt, så detta är något nytt.

Vilka möjligheter ser de själva i detta?

– Det blir kanske lättare att föra diskussioner kring vissa frågor. Det kan gälla frågor om barn och förskola till exempel som det kan vara lättare att fundera kring. I vissa frågor förstår Jennie vad jag pratar om och menar utan längre förklaringar. Jennie kommer in och har en fräsch syn i det här sammanhanget, säger Yoomi Renström.

– Man måste kunna samarbeta. Det kan vara lättare att ventilera vissa frågor med en annan kvinna om man vill förändra utifrån ett kvinnoperspektiv. En fråga vi borde jobba med är att många unga kvinnor flyttar från kommunen och vi förlorar dom. Vi vill ha de unga kvinnorna kvar eller att de så småningom kommer tillbaka, säger Jennie Forsblom.

Men det betyder inte att de är överens i alla frågor. Slopandet av vårdnadsbidraget i kommunen är en sådan fråga. Jennie vill att vårdnadsbidraget ska vara kvar och därmed får föräldrarna möjlighet att välja vilken barnomsorg de vill ha. Yoomi är emot.

– Vårdnadsbidraget är helt klart en ideologisk fråga och det sade också majoriteten när man beslutade att avskaffa det. Vi tycker det är bättre att ha det kvar och slippa problem, som man nu har fått, med förskoleplatser. Det har varit en stor fråga för oss, säger Jennie.

– Slopandet av vårdnadsbidraget var ett val vi gjorde och en kompromiss. Vi Socialdemokrater hade velat ta bort både vårdnadsbidraget och LOV-en (valfrihet inom äldreomsorgen). Men Moderater och Folkpartister ville ha LOV-en kvar och då fick vi vika oss för det, säger Yoomi.

Läs mer om Jennie och Yoomi i torsdagens (12/1) Ljusnan.

Mer läsning

Annons