Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturmiljön på Alfta finnskog påverkas av en vindkraftpark

Kulturmiljön påverkas av en vindkraftpark med max 83 vindkraftverk. 220 meter höga kommer vindkraftverken att synas vida omkring. Den aspekten finns även med i några av de remissvar som har lämnats om Bergvik skogs vindkraftsprojekt Hälsingeskogen på Alfta finnskog.

Annons

I svaret från Bollnäs kommun lyfter man till exempel fram att det är viktigt att landskapsbilden från Sjösveden beaktas.

Läs mer: Tung remissinstans säger nej till Hälsingeskogen

Falu kommun är ännu mer detaljerad i sitt remissvar. Där tar man upp vindkraftverkens påverkan på landskapsbilden och bullersituationen. Falu kommun tar upp hur fäbodområdet Gårdviksbo skulle påverkas och föreslår att den södra gränsen, som projektet har presenterat, flyttas norrut för att minska denna påverkan.

Falu kommun tar även upp Natura 2000-området Rotsjön. Kommunen menar att ansökan innehåller en otillräcklig analys hur denna omfattande utbyggnad påverkar området i stort.

Arbetsgruppen Blåst på Alfta finnskog är inte nöjd med den kulturinventering Bergvik skog har gjort. Man har gjort en form av stickprov på tre av de sammanlagt 28 ytor, som Bergvik skog har undersökt. Blåst på Alfta finnskog fann då dubbelt så många kulturminnen och konstaterar att Bergvik skogs undersökning inte är tillräckligt bra.

Läs mer: Positivt till vindkraftprojektet på Alfta finnskog

Även i synpunkterna från Långtjärnsberg slår man vakt om de kulturvärden som finns i området och bygden runtomkring.

Prästtägtens samfällighetsförening konstaterar i sitt remissvar att den valda platsen inte uppfyller kravet på en lämplig placering. Ansökan bör därför avslås, anser man.

Rättviks kommun tar i sitt remissvar upp att utsikten från Dalstuga österut mot den planerade vindkraftparken kommer att förändras. Men eftersom planerna har bantats blir påverkan på landskapsbilden inte alltför omfattande, enligt svaret.

Läs mer: Miljö- och bygg säger nej till Hälsingeskogen

Mer läsning

Annons