Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt skapande som terapi

/

Svenska fönster i Edsbyn har en ljus och luftig entré. Den passar väldigt bra som utställningslokal. Under september, oktober och november visar nu elva utställare från Vändplatsen i Edsbyn sin konst i foajén.

Annons

Mauri Ignatius är en av utställarna. Han gör skulpturer och jobbar med kontursågning. Det kreativa skapandet är viktigt för honom.

– Det är en terapi för mig. Det har hänt en del tråkiga saker i mitt liv och skapandet hjälper mig att hantera det. Jag håller till mest hemma, säger Mauri Ignatius.

Silja-Satu Kirchgaesser, som leder verksamheten vid Vändplatsen i Edsbyn, säger att man är inne i en förändringsprocess. Fler grupper är numera välkomna till Vändplatsen, som från början vände sig till dem som hamnat i beroendeproblem av skilda slag.

Man behöver inte heller, som Mauri, komma till Vändplatsen varje dag utan kan ha kontakt med den på olika sätt. I dag håller Vändplatsen till i den tidigare busstationen vid Södra skolan i Edsbyn och är på väg att få nya lokaler.

Man har valt att kalla utställningen i Svenska fönsters foajé för Insikt och utsikt på framtiden.

Lars Ivarsson är också en av utställarna från Vändplatsen.

– Jag går dit två dagar i veckan. Det är både roligt och spännande. Vi kan sitta och prata eller så arbetar man med något konstverk. Vi försöker samarbeta så gott vi kan, säger Lars Ivarsson.

Han målar tavlor och jobbar med papier mache, till exempel gör han djurskulpturer.

– Att få vara tillsammans och hålla på med något kreativt det tycker jag om, säger Lars Ivarsson.

Silja-Satu Kirchgaesser har jobbat med verksamheten vid Vändplatsen i fyra år vid det här laget. Hon kommer ursprungligen från Holland och att bryta utanförskap är något av ett ledord för henne.

– Ett utanförskap kan inträffa väldigt fort. Det räcker att du blir sjuk och inte jobbar i tre månader, så kan du känna ett utanförskap. Samma sak om du, som jag, kommer utifrån. Vi har dem som kommer från Syrien och en helt annan kultur och som hälsar på oss, säger Silja-Satu Kirchgaesser.

Hon tror på möten mellan människor och viktiga förändringsprocesser. Ett exempel på det är den rädsla för och motstånd mot främmande kulturer, som förbyttes i samtal när man lärde känna flyktingarna från Syrien.

Gunilla Hammarström, som är praktikant vid Vändplatsen, jobbar i vanliga fall inom äldreomsorgen och gick in i väggen. Även hon kan som sjukskriven vittna om sitt utanförskap och hur viktigt det är att då komma in i en förändringsprocess där man tar sikte på det som är friskt och inte det som är sjukt och problemtyngt.

Mer läsning

Annons