Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig elevökning för Celsiusskolan i Edsbyn - står inför ett krisläge 2017

/
  • Modulerna vid Celsiusskolan F-6 i Edsbyn bedöms från skolan bara vara en tillfällig lösning. Hösten 2017 har elevantalet här ökat till 220 elever.

Från föräldra- och skolhåll är man överens. Nu återstår det att se vad politikerna kan enas om när det gäller Celsiusområdet i Edsbyn. Den 25 maj är tanken att barn- och utbildningsnämnden ska ta ställning om vad som ska hända framöver.
Än lever hoppet om en gemensam skola för förskoleklass och årskurserna 1-9 under ett och samma tak.

Annons

– Vi har varit väldigt tydliga. Vi vill ha en samlad F-9-skola, var av F-6-delen rymmer 220 elever. Vi står inför ett krisläge hösten 2017, då elevantalet ökar till 220 elever. I värsta fall kan vi då stå utan lokaler. Men även Celsiusskolan 7-9 brottas med dåliga skollokaler med dålig ventilation, dåliga läromiljöer och trångt på många ställen, säger rektor Brittmarie Byström för Celsiusskolan F-6.

Läs mer: Frustration bland föräldrar och lärare efter viktiga skolbeslutet

Häromkvällen hölls ett informationsmöte om vad som händer med Celsiusområdet. Mötet hölls i de moduler, som har ställts upp vid Celsiusskolan F-6 för att tillfälligt lösa den akuta trångboddheten vid skolan.

– Hittills har undervisningen i modulerna funkat bra. Modulerna är en temporär lösning som hjälper oss under våren. Men till hösten är det för litet igen. Känslan efter mötet är att det kommer att ta tid. Det får man lära sig. Det är en trög process, säger Brittmarie Byström.

Med på mötet var föräldrar, skolpersonal och politiker.

Läs mer: Delade meningar om Celsiusområdet i Edsbyn

– Jag hoppas politikerna nu tar situationen på allvar och ser behovet av nya lokaler 2017. En lösning med att hyra fler moduler är ingen lösning. Det är ingen investering, utan en ren kostnad. Jag hoppas politikerna kan prata ihop sig och ta ett beslut i rätt riktning, säger Erika Thalén från föräldrarådet.

Kommunfullmäktige tog i december ett beslut om att satsa 50 miljoner på en ny F-6-skola. Men frågan är om de pengarna verkligen räcker, när elevantalet ökar till 220 elever hösten 2017.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S) informerade att det som sker nu är att kommunen utreder vad skolan får för de beslutade pengarna och vad man inte kan få. Samtidigt sker en utredning vad som kan göras för Celsiusskolan 7-9, så studiemiljön blir bättre. De utredningarna beräknas vara klara i april.

När det gäller åtgärder vid Alftaskolan och kostnaderna för dessa beräknas de kunna redovisas inom kort.

Läs mer: Så löser Celsiusskolan akut trångboddhet - med moduler

I april räknar Håkan Englund med att bjuda in politiker från samtliga partier i kommunfullmäktige för att komma fram till vad som är möjligt att enas om. Sedan är det tänkt att barn- och utbildningsnämnden i maj ska besluta om ett förslag för Celsiusskolan F-6, 7-9 och Alftaskolan som via tekniska nämnden och kommunstyrelsen går vidare till kommunfullmäktige i september.

Men kommer även skolpersonal och föräldraråd att få möjlighet att reagera på förslaget innan den 25 maj?

– Vi bestämde ingenting vid mötet. Det gäller nu först att hitta en lösning med alla inblandade partier. Men jag är beredd att komma till alla möten som föräldraråd och personal ordnar, säger Håkan Englund (S).

Mer läsning

Annons