Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Lars Mortimer ställer ut

/
  • Serietecknandet är mitt jobb, som jag lever på. Måleriet lever jag inte på. Därför behöver jag inte bry mig om vad någon ska tycka eller tänka. Jag behöver inte sträva åt något håll, utan målar vad jag känner för, säger Lars Mortimer aktuell i Edsbyns museum
  • Äpple i fara är ett exempel på hur Lars Mortimer leker med ljuset i sina bilder.
  • Vedhögen med björkstammar hittade Lars hemmavid.
  • Citronbärarna II är en lek med former.
  • – Jag har alltid varit intresserad av historia och konst. Det är så enkelt. När du läser konsthistoria läser du också historia. Jag muckade sent på hösten och började därför läsa på vårterminen. Jag fastnade där på konstinstitutionen, eftersom jag hade en bra lärare, säger Lars Mortimer.

Under september och en bit in i oktober visas nu Lars Mortimers konstnärskap i Edsbyns museum. På söndag den 12 september öppnar utställningen.

Annons

– Jag målar för mitt höga nöjes skull. När jag målar gör jag det för att jag tycker det är roligt. Jag har ingen linje när jag målar, därför kan det bli så olika typer av bilder. Det är en lyx egentligen att inte behöva bry sig om vad någon ska tycka eller tänka om ens måleri, säger Lars Mortimer.

Han har både målat och tecknat så länge han själv kan minnas. Att teckna och måla går hand i hand, tycker han.

Lars Mortimer är född 1946 och uppvuxen i Sundsvall. Efter lumpen började han plugga i Uppsala, bland annat konsthistoria. När hans kompisar valde att läsa juridik, statistik och företagsekonomi satsade Lars från början på något som han tyckte var kul och intressant.

Så småningom sökte han och fick ett jobb hos Semic press, som var Sveriges största serieförlag knutet till Åhlén & Åkerlund.

Utställningen i Edsbyns museum visas till och med den 10 oktober.

Läs mer om Lars Mortimers konstintresse i lördagens (11 september) Ljusnan.

Mer läsning

Annons