Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konståkningsgymnasium till Ovanåker

Voxnadalens gymnasium vill starta en ny nationell idrottsutbildning. Ansökan till Skolverket har gått in och till hösten 2013 hoppas man på att kunna starta konståkningsgymnasium.
– Som mest kan det röra sig om 18 platser, säger Christer Andersson, rektor.

Annons

Tillgången till is året runt, och ett fungerande bandygymnasium, är två av skälen till att Voxnadalens gymnasium bestämt sig för att bredda utbudet på skolan. Inför hösten 2013 är tanken att det ska startas ett konståkningsgymnasium.

– Vi har rätt goda förutsättningar, visserligen inga konståkningskunskaper men ett koncept som fungerar väl kring bandygymnasiet: boende, skola och det som behövs runt idrottandet. Och våra elever får bra resultat både i skolan och idrottsligt, säger Christer Andersson.

Tillståndet från förbundet gäller för sex platser per årskull Bollnäs Konståkningsklubb är skolans samarbetsklubb. Bollnäsklubben kommer alltså att vara med och utforma utbildningen – men man har också vänt sig till Viksjöforsbaletten som ytterligare en samarbetspartner.

Det mesta av isträningen kommer att ske i Alfta ishall, en del i Dina arena. Det viktigaste godkännandet, det från Svenska konståkningsförbundet, har alltså redan kommit.

– Om man tittar på de utbildningar som finns i dag så finns det ingen nordligare än Uppsala. Konståkningen tycker att det finns ett geografiskt vakuum och vill ju sprida det här längre norrut. Så där fyller vi ett tomrum.

Nu har ansökan till Skolverket skickats in och enligt Andersson är det vanligaste att det blir ett ja därifrån när väl idrottsförbundet sagt ja.

Det är osäkert om den nya utbildningen kommer att betyda några nya anställningar på skolan:

– En instruktör måste anställas men det finns lite olika lösningar. Antingen deltidsanställer vi eller så gör vi som med bandygymnasiet där vi har Edsbyns IF som entreprenörer och köper just bandyträningen av dem.

Mer läsning

Annons