Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i emalj

/

Konstnären Pamela Törn Skoglund från Gävle är fascinerad av emalj och har jobbat med konst i emalj i sju-åtta år. Under december månad ställer hon ut i Edsbyns bibliotek.

Annons

– Jag fick första gången pröva på att jobba med emalj i Falun. Det väckte mitt intresse och jag fortsatte sedan med det, när jag kom med i Gävle konstgrafiker. Det fanns en emaljavdelning och jag gick en kurs och fastnade, säger Pamela.

Pamela är född och uppvuxen i Söderhamn och när hon var 19 år flyttade hon till Ystad. Där öppnade hon en egen klädbutik. Men hon fann att sälja kläder var inte hennes melodi.

– Jag satt hellre i källaren och tecknade. När det kom kunder kände jag att de störde. Jag var ingen försäljartyp, så jag lade ner och sökte till konstskolan i Gävle istället. Jag kom in där 1989 och gick där tre år. Man fick prova på att arbeta i olika material. Sedan har det rullat på.

Gör man med konst i emalj, så jobbar man med olika moment som att klippa plåt, sprutmåla och att få emaljen att hålla vid bränningen. Det gäller att hålla koll. Pamela jobbar även med screentryck.

En glasliknande beläggning smälts först fast på plåten. Glasflussen smälter fast på ytan vid 500 –700 grader och får svalna långsamt och poleras.

– Det finns en liten spänning i det momentet och man vet inte alltid vad som kommer ut. Jag tycker om den blanka ytan. Emalj är ett häftigt material, säger Pamela.

I sin konst har hon inspirerats av japansk populärkultur och det stora engagemang som finns hos ungdomar att klä ut sig till sina favoritkaraktärer inom manga (serier) och film.

– Första gången jag kom i kontakt med det var för två år sedan i Uppsala. Där 3 500 ungdomar sågs i sina kostymer. De var där på ett konvent. Ungdomarna går helt in i sina karaktärer. Det är jättehäftigt.

Mer läsning

Annons