Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunpolitiker om storregionen: "Det var ett ganska väntat förslag"

/
  • Jag blev inte på något sätt överraskad. Vi går åt det här hållet, säger kommunstyrelsens vice ordförande Håkan Englund (S) i Ovanåkers kommun.

Under onsdagen kom förslaget om att slå ihop Gävleborg med fem andra regioner och bilda en Svealandsregion.

Annons

Det har länge spekulerats i hur de nya storregionerna ska se ut. På onsdagen presenterades förslaget som regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson har tagit fram.

Läs mer: Mindre städer som regionstäder - Enköping till exempel

Gävleborg föreslås gå samman med Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland och bilda en Svealandsregion. Om förslaget går igenom kommer sex storregioner att bildas i Sverige.

Tanken är att storregionerna ska ha ett eget regionsjukhus, en egen universitetsmiljö och en gemensam arbetsmarknad. De ska också vara ungefär likvärdiga i befolkning och yta.

Regionen där Gävleborg ska ingå har i dag omkring 1,7 miljoner invånare fördelat på 66 kommuner.

– Det blir en stark region, sa Barbro Holmberg på onsdagens presskonferens.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Ovanåker Håkan Englund (S) är inte lika tvärsäker.

– Det är svårt att bedöma jämfört med de andra storregionerna. Men det är klart det finns i dag stora residensstäder i den föreslagna regionen som Västerås, Örebro och Gävle. Jag tror det kan bli en ganska stark region, säger Håkan Englund och fortsätter:

– Det var ett ganska väntat förslag. Vi har haft överläggningar med Barbro Holmberg om det. Det var ganska självskrivet att Gävleborg, Uppsala och Dalarna skulle ingå i samma region. Sedan tillkommer de andra som ligger lite längre ifrån oss. Men jag blev inte på något sätt överraskad. Vi går åt det här hållet.

Läs mer: Gävleborg blir en del av Svealand

Håkan Englund tror kraven inom sjukvården, inte minst inom den tekniska utvecklingen och kraven på specialistvård, talar för en storregion.

– Det enda jag kan känna mig undrande över är den demokratiska aspekten. I det nya regionfullmäktige kommer det inte att vara speciellt många ledamöter från Gävleborg och från vårt område i länet, säger Håkan Englund.

Samma fundering har kommunalrådet Marie Centerwall (S) i Bollnäs kommun.

– Det blir färre politiker från Gävleborg i ett regionfullmäktige, så på så sätt påverkas demokratin. Man kommer på så sätt längre ifrån den högsta ledningen i regionen, säger Marie Centerwall och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att vi kommuner i Hälsingland nu sätter oss ner och diskuterar hur det här förslaget påverkar oss.

Även för Marie Centerwall var förslaget väntat. Att Södermanland ingår i förslaget var dock lite oväntat. Styrkan med en storregion är ett ökat antal medborgare, anser hon.

– Det är också lika viktigt att vi har en öppenhet norrut när det gäller till exempel vägar, utbildning och arbetsmarknad.

Inte heller för kommunalrådet Yoomi Renström (S) i Ovanåker kommer förslaget oväntat.

– Jag tycker det är bra att det kommit ett tydligt förslag. Det förslag som lagts är inte särskilt förvånande. Jag tror att det kommer att bli några förändringar i indelningen innan den klubbas slutgiltigt eftersom det finns län som kommer att ha synpunkter. Förmodligen landar vi på sju eller åtta regioner innan det är färdigt, säger Yoomi Renström och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att det inte är några nationsgränser eller krondiken det handlar om utan samarbeten som idag pågår och som kommer att behövas i framtiden kommer att fortsätta oavsett hur de nya regiongränserna kommer att bli. Det är viktigt att det inte blir en lång diskussionsprocess om gränserna för efter att kartan är satt kommer det stora arbetet med att få ihop både de administrativa organisationerna och de politiska.

Läs mer: Gävleborg tillhör inte nya Norrland

Mer läsning

Annons