Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen träffar hembygdsföreningen om Hässjadammen

/

Nu kommer Ovanåkers kommun och Alfta Hembygdsförening att mötas för att diskutera hur den raserade dammen vid Hässja kvarn ska åtgärdas. Länsstyrelsen som är tillsyningsmyndighet i vattenfrågor anser att det är markägaren, Alfta hembygdsförening, som har ansvar för dammen.

Annons

Förra veckan berättade vi att dammen vid Hässja kvarn hade rasat sönder. Alfta hembygdsförening som är ägare till Hässja kvarn visste inte då om de ägde eller hade ansvar för dammen.

En ägare av en damm är enligt lag skyldig att sköta den. Enligt Lantmäteriets fastighetskarta ligger dammen på hembygdsföreningens mark.

Enligt en sakkunnig tidningen talat med kan även den som sist åtgärdat dammen ha ett ansvar för den. Sist ut med att åtgärda dammen vid Hässja kvarn var Ovanåkers kommun som i samband med ett fiskevårdsprojekt på 90-talet rustade dammen åt hembygdsföreningen i utbyte mot att få sätta dit en fisktrappa. Fiskevårdsprojektet finansierades med pengar från EU och staten. Enligt projektledaren fick man heller inte enligt de "museifolk" som följde renoveringen att använda impregnerat virke utan kärnvirke.

Efter det att uppgifterna om dammen publicerades har kommunen tagit kontakt med länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet i vattenfrågor.

- Länsstyrelsen har ingenting i sin databas vad gäller dammen vid Hässja kvarn, inga tillståndsdokument och ingen vattendom. Enligt länsstyrelsen är det därför fastighetsägaren, hembygdsföreningen, som har ansvaret för dammen, säger Patrik Uhras som är teknisk chef i Ovanåker.

- Vi kommer därför att på måndagseftermiddagen att ta kontakt med hembygdsföreningen för att bestämma en tid för ett möte med dem om dammen, säger han.

Men att kommunen skulle ha något ansvar för dammen på grund av att de en gång renoverade den tror han inte mycket på.

Mer läsning

Annons